Изтича срокът за задължителната ваксинация на здравните работници в Гърция

Изтича срокът за задължителната ваксинация на здравните работници в Гърция

В сряда е последният ден, в който работещите в здравеопазването в Гърция могат да си поставят поне първата доза от ваксините срещу Covid-19, за да останат на работните си места, съобщава АНА-МПА.

Гръцкият парламент прие закон, с който ваксинацията срещу коронавирус става задължителна за заетите в държавните, общинските и частните лечелни заведения. Според закона, ако някой здравен служител не се ваксинира, ще бъде временно отстранен от работа без право на трудово възнаграждение в интерес на общественото здраве.

От днес започва да функционира и платформата за подаване на заявления за назначаване на помощен медицински персонал за запълване на недостига, който ще се формира заради освобождаването от работа на неваксинираните.

За служителите в домовете за грижа за възрастни хора или за хора със специални нужди срокът за ваксиниране на персонала изтече на 16 август.

Изключение от задължението за ваксинация се допуска за онези, които са преболедували през последните шест месеца или могат да докажат здравословни противопоказания за ваксинирането си.

Според информация, цитирана от "Катимерини", към началото на тази седмица са били ваксинирани около 85 процента от заетите в сферата на здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?