В Гърция започнаха уволнения на отказалите да се ваксинират здравни работници

В Гърция започнаха уволнения на отказалите да се ваксинират здравни работници

Хиляди работещи в системата на здравеопазването в Гърция вече са получили или предстои да получат съобщения, че са освободени от работа, след като не са изпълнили условието за задължителна ваксинация срещу коронавируса в поставения от правителството срок, който изтече в сряда вечер.

По първоначални данни към сряда следобед са издадени 5 895 известия за уволнение неваксинирани болнични служители, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

По изчисления на здравното министерство около 10 000 служители в държавни болници, здравни центрове и други структури на министерството ще бъдат засегнати от принудителното освобождаване от работа без обезщетения. Компетентните служби са чакали точни данни снощи, тъй като вчера много хора са се втурнали да се ваксинират.

За днес федерацията на служителите в държавните болници (POEDIN) е насрочила нови нови протести срещу задължителната ваксинация. Федерацията твърди, че отстраняването на неваксинирани работници ще създаде пропуски в Националната здравна система, компрометирайки способността ѝ да функционира на необходимото ниво.

Вчера висшият административен съд на Гърция е отхвърлил жалбите, подадени от медицински сестри и други болнични служители с искане за спиране решението, което налага ваксинирането на всички служители в националната здравна система и освобождаване на тези, които отказват да бъдат имунизирани срещу COVID-19.

Сряда бе последният ден, в който работещите в здравеопазването в Гърция моожеха да си поставят поне първата доза от ваксините срещу Covid-19, за да останат на работните си места.

Гръцкият парламент прие закон, с който ваксинацията срещу коронавирус стана задължителна за заетите в държавните, общинските и частните лечелни заведения. Според закона, ако някой здравен служител не се ваксинира, ще бъде временно отстранен от работа без право на трудово възнаграждение в интерес на общественото здраве.

От вчера функционира и платформата за подаване на заявления за назначаване на помощен медицински персонал за запълване на недостига, който ще се формира заради освобождаването от работа на неваксинираните.

За служителите в домовете за грижа за възрастни хора или за хора със специални нужди срокът за ваксиниране на персонала изтече на 16 август.

Изключение от задължението за ваксинация се допуска за онези, които са преболедували през последните шест месеца или могат да докажат здравословни противопоказания за ваксинирането си.

Според информация, цитирана от "Катимерини", към началото на тази седмица са били ваксинирани около 85 процента от заетите в сферата на здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?