Източна Европа може да загуби милиарди от ЕС за сметка на Южна Европа

Източна Европа може да загуби милиарди от ЕС за сметка на Южна Европа

Страните от Централна и Източна Европа може да изгубят десетки милиарди евро от кохезионните фондове на ЕС за следващия бюджетен период заради пренасочването им към Южна Европа и съкращаване на средствата, съобщава вестник “Файненшъл таймс“, цитиран от “Дневник“. Информацията е от работен документ на Европейската комисия. Политическият проект е под заглавие "кохезия и ценности", което според изданието е ясен сигнал за очакванията, свързвани в Брюксел с употребата на еврофондовете.

Статията е публикувана броени дни преди събирането в София на 27 и 28 април на неформална среща на икономическите и финансови министри (ЕКОФИН).

Официалните преговори за следващата многогодишна финансова рамка още не са започнали, но ако идеите в този документ се осъществят, това означава, че от България, Полша, Унгария, или Румъния милиарди евро ще се пренасочат към изпаднали във финансови затруднения държави като Испания или Гърция, твърди изданието.

Допълнителна помощ очакват бедни райони на Франция или части от Германия и скандинавските страни, където са настанени стотици хиляди мигранти.

Става дума за сериозна реформа на принципите, по които се разпределят около 350 млрд. евро за кохезионна политика. Европейската комисия би трябвало да представи през май първите си виждания за бюджет 2021-2027-ма, но е ясно, че тя иска да се прекрати с разпределянето му според БВП на глава от населението, посочва "Файненшъл таймс".

Изданието смята, че критериите ще бъдат разширени с показатели като младежка безработица, образование, иновативна среда и отношение към мигрантите.

"Промените в принципите на разпределяне не само ще преначертаят географията на еврофинансирането, но и ще създадат нова логика зад политиката на ЕС за преразпределяне на благосъстоянието“, коментира специалистът по кохезионна политика в университета Стратклайд Джон Бактлър.

По думите му сегашните преговори за бюджета може да са "най-тежките от 30 години насам". Той предполага, че всички страни ще изгубят финансиране по кохезионната политика. Основният въпрос е колко големи ще са тези загуби за отделните държави и региони.

Споделяне

Още от Европа