Източна Европа започна да отмъщава на твърде строгите си учители

След влизането на Румъния и България в ЕС започна да се долавя нарастване на криминалния елемент сред легалните и нелегалните имигранти в най-големите градове от Европа, отбелязва германски експерт пред московския официоз "Росийская газета", цитиран от БТА във вторник.

Александър Рар от Германския съвет за външна политика коментира "вълната от насилие във футболните центрове на страната" след неволното убийство на италиански запалянко от местен полицай.

Елитите от западните държави полагат усилия да спасят демократичните норми в Европа и търсят компромис за приемане на нова европейска конституция, а междувременно в Прага и Рим стават диви безредици и побоища. Парадоксът е, че нарастването на агресивните настроения спрямо имигрантите в европейското общество противоречи на основите на демокрацията, които ЕС се мъчи да запази, изтъква Рар.

Най-тъжното е, че никой не желае да се  бори с тези настроения, посочва германският политолог. Италия изгони стотици нелегални имигранти от Румъния. Етническата омраза расте във Франция и в Испания. Влошава се криминалната ситуация по улиците на Берлин - в Германия се активизират престъпните банди от източнобалканските държави, смята той.

Аналитиците се питат защо нараства етническата омраза, пише експертът. Той си обяснява това с факта, че забогатяващите жители на стара Европа не вникват дълбоко в проблемите, с които се сблъскват новите членки на ЕС. Те не се съобразяват с това, че новите държави в съюза вече са уморени от вечните поучения на Брюксел, че трябва да развиват демокрацията, и от изискванията да отговарят изцяло на стандартите на ЕС. Източноевропейските държави са започнали да отмъщават на своите учители заради излишната им суровост, взискателност и честите наказания, твърди Александър Рар.

Европа може да понижи градуса на етническата омраза само като изравни социално-икономическите отношения между Изтока и Запада. Западните европейци трябва да признаят, че визията им за либералния свят не е панацея срещу всички бедствия. Трябва да бъдат укрепени социалистическите и социалдемократическите партии в Европа. Тъкмо те през последните 10 години някак успяваха да възпират омразата сред населението и да свеждат негативните чувства до равнището на дискусии в парламентите, заявява германският политолог пред "Росийская газета".

Споделяне

Още от Европа