Извършителите на атентата в Тунис са се научили да боравят с оръжие в Либия

Извършителите на атентата в Тунис са се научили да боравят с оръжие в Либия

Двамата извършители на атентата в музея "Бардо" в Тунис, отнел живота на 23 души, 20 от които туристи, са се научили да боравят с оръжие в Либия. Това заяви тунизийският държавен министър на националната сигурност, предаде Франс прес.

Това са "двама неверници салафити, екстремистки елементи. Те са напуснали страната нелегално миналия декември, заминавайки за Либия, и в Либия са се научили да боравят с оръжие", каза Рафик Шели в предаване на частната телевизия "Ал Иуар Етунси".

"Не разполагаме с подробности, но има лагери за подготовка на тунизийци (в Либия, бел. на АФП) - в Сабрата, Бенгази и Дерна, значи (те са обучавани може би) в един от тези лагери", добави той.

Властите заявиха, че нападателите са идентифицирани като Ясин Абиди и Хатем Хашнауи. Шели уточни, че Абиди е бил арестуван преди заминаването си за Либия, без да добави други подробности, посочва АФП.

Двамата са били "подозрителни елементи", членували в "т. нар. спящи клетки, формирани от елементи, каквито има по градовете, за които знаем, че са такфири (неверници, б. р.), за които знаем, че могат да провеждат операции, но трябва да се съберат улики, за да може да има арест", каза служителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?