Изявление на командващия силите на САЩ в Афганистан предизвика скандал

Изявление на командващия силите на САЩ в Афганистан предизвика скандал

Командващият силите на САЩ в Афганистан ген. Стенли Маккристъл е извикан в Белия дом, за да даде обяснения за свои изявления пред сп. "Ролинг стоун", съобщиха световните агенции във вторник.

В статия в популярното списание, която ще излезе в петък, ген. Маккристъл критикува стратегията на вицепрезидента Джо Байдън за Афганистан. Генералът споделил още, че се е почувствал предаден от американския посланик в Кабул по време на дебат в Белия дом относно военната стратегия миналата година.

Маккристъл обяви от своя страна, че съжалява и се извинява за статията, а твърденията му отразяват лоша преценка.

"През цялата си кариера, съм живял в съответствие с принципите на личната чест и професионализъм. Това, което е отразено в тази статия, не отговаря на тези стандарти", заяви генералът.

В статията са интервюирани няколко помощници на Маккристъл, пожелали анонимност. Един от тях се шегува с вицепрезидента Джо Байдън, който е критично настроен към Маккристъл.

"Байдън? Искахте да кажете: Bite me? (Ухапи ме)," казва съветникът.

Друг източник, близък до генерала, нарича съветника на президента по националната сигурност Джеймс Джоунс, "клоун... замръзнал в 1985 година."

Ройтерс, коментира, че статията показва разцепление между военната върхушка на САЩ и съветниците на Обама в изключително труден момент за Пентагона, който е подложен на канонада от критики заради стратегията си да предизвика обрат в деветгодишната война.

ББС отбелязва, че статията осветява отдавнашното съмнение за различия между американските военни и администрацията.

Генерал Стенли Маккристъл пое командването на силите на САЩ и НАТО в Афганистан през юни 2009 година.

Говорител на Алианса определи статията в списанието като "неприятна, но просто една статия".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен има пълно доверие в генерал Маккристъл като командващ и в неговата стратегия, заяви говорителят.

Споделяне

Още от Свят