Изявлението на Борисов за жена президент било само "любезност"

сн.: БГНЕС

Изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за издигането на жена за президент било по-скоро израз на любезност към партийните активистки. Така вицепремиерът Румяна Бъчварова, която е сред най-доверените хора на премиера Борисов, изтълкува обръщението му от неделя пред събранието на "Жени-ГЕРБ".

"Какво очаквате премиерът да каже на форум на жени на ГЕРБ? Това е най-любезното нещо, което той може да каже на присъстващите там. Моят съвет е - не се задълбочавайте по тази тема", каза Румяна Бъчварова в понеделник пред журналисти след пресконференция за приоритетите ѝ в административна реформа. По думите ѝ интересът към темата бил по-скоро спекулация на политолози.

Преди ден Борисов заяви : "Сега като ви слушам и като ви гледам с интерес към президентските избори, си мисля, защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент? Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме".

Министърът на здравеопазването и заместник-председател на ДСБ Петър Москов коментира в понеделник пред Нова телевизия, че не знае какво точно има предвид Борисов, но според него по-важното е, че самият Борисов няма да бъде кандидат за държавен глава. "Готов съм да се хвана на бас за това", каза още Москов.

По този начин той изключи вероятността министър-председателят да влезе в надпреварата след година, въпреки че ГЕРБ периодично вадят тази "карта". Последният път, когато Борисов отвори темата, бе при преговорите за съставяне на правителство през октомври.

Тогава той обеща, че няма да се кандидатира за президент, ако правителството му получи подкрепа за пълен мандат.

Румяна Бъчварова припомни преди ден пред БНР това обещание и каза, че "към този момент няма решение да се кандидатира и че амбицията му е да изкара добър мандат. Така че имаме година и половина до взимане на решение".

Споделяне

Още по темата

Още от България