К. Каракачанов поиска да се замрази интеграцията на Македония в ЕС и НАТО

Да се замрази интеграцията на Македония в структурите на НАТО и ЕС, докато Скопие започне устойчиви демократични реформи, призова в сряда лидерът на ВМРО и съпредседател на ПГ на БНС Красимир Каракачанов.

Той аргументира предложението си с "последователната антибългарска политика, провеждана от определени кръгове в македонските правителства".

Конкретният повод е скандалът от 13 януари в Скопие, когато пред паметната плоча на Мара Бунева група българи бяха нападнати с лица палки, тояги и камъни.

Каракачанов заяви пред парламента, че това е само поредното нарушение на човешките права на българите в Македония и е следствие от "водената последните месеци открита антибългарска кампания от местните медии и нежеланието на властите в Скопие да влязат във функциите си и да предотвратят подобни престъпни актове".

С оглед на това, че Македония не зачита елементарните човешки права и правото на свободна проява на своите граждани, които имат българско национално самосъзнание, смятаме, че трябва да бъде преосмислена политиката спрямо тази съседна държава, за да бъде преустановена тази вредна противобългарска практика, заяви Каракачанов.

За тази цел предлагаме на Бившата югославска република Македония да бъдат поставени условия - да спазва правата на българското население там и да съхранява българското културно и историческо наследство на територията си, заяви лидерът на ВМРО.

ПГ на БНС настоя да се изиска от Македония "деидеологизация на учебниците, като недвусмислено се изчистят фалшификациите за националния характер на историческите личности на българското мнозинство от населението на областта Македония до 1944 г.".

Другото искане е за реформиране и демократизация на "съществуващите и до днес репресивни специални служби, наследство на бившата тоталитарна Югославия". Те да бъдат поставени под мониторинг и да докажат, че не извършват враждебна и противобългарска дейност.

От БНС искат формиране на европейска комисия от публични политически и обществени лица, "които да наблюдават и годишно да оповестяват развитието на процесите на демократизация в бившата югославска република Македония".

Споделяне

Още от Балкани