Кабелни оператори: Прекомерната защита на абонатите спира развитието на програмите

Кабелни оператори: Прекомерната защита на абонатите спира развитието на програмите

Развитието на телевизионните програмни продукти ще бъде блокирано от приети миналата седмица на първо четене поправки в Закона за защита на потребителите, според които е нужно писмено разрешение от всички абонати на един кабелен оператора за прибавянето или отпадането на тв канали. Това се посочва в изявление на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО), разпространено в понеделник.

Според организацията поправките повече ограничават, отколкото пазят правата на потребителите, като в същото време оказват негативен ефект върху кабелната и медийна индустрии.

Предлагането на нови канали става практически невъзможно, заради задължението кабелните оператори да искат писмени разрешения от всеки абонат, за всяка промяна. Най-засегнати ще са абонатите на големите оператори, където за прибавяне или отпадане на един канал, ще се налага да се събират над 300 000 декларации, посочват от БАККО.

От там допълват още, че Съветът за електронни медии (СЕМ) ще се превърне в архив от ненужна бумащина с изискването да се подават писмени декларации от операторите на три вместо досегашните шест месеца. същите тези документи така или иначе се подават и в електронния регистър на СЕМ, обясняват от асоциацията.

“Заложената възможност "компетентен орган" да разваля двустранни договори, подписани между търговска компания и техните клиенти, е пряка намеса на трета страна, различна от съда, в двустранен договор. С тези текстове се извършва “национализация” на кабелните мрежи и се въвеждат комунистически принципи в индустриален бизнес-модела. Кабелните оператори ще са в ситуация да инвестират в мрежа, с която на практика не могат да се разпорежда пряко, тъй като бизнес-резултатите им ще зависят от “компетентен” орган, който не и вложил и стотинка в инфраструктура“, пише в изявлението.

В него поправките са определени като “популистки“ и “със съмнителен ефект“. Скрити зад паравана на потребителския интерес, предложените текстове не само, че не го защитават, но в действителност товарят както потребителя, така и бизнеса с допълнителни разходи, твърдят от БАККО.

Асоциацията призовава СЕМ и Комисията за защита на потребителите също да кажат своето становище по корекциите.

Споделяне

Още от България