Кабил: Наесен земеделието ще е в “зелената зона” за ЕС

Кабил: Наесен земеделието ще е в “зелената зона” за ЕС

Ние можем, трябва и ще се справим с поетите ангажименти към Европейския съюз по глава “Земеделие”, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Във вторник той представи пред журналисти напредъка в областта към юли, сравнен със забележките от мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК) от месец май.

Вече разполагаме със самолетни снимки на 118 485 кв. км от територията на страната, докато през май цифровите орто фото изображения и сателитните снимки на нивите са обхващали само 25 на сто от страната. Сега 42,38 на сто от страната са качени на орто фото карта, върху която всички кандидати за субсидия от ЕС трябва да очертават обработените от тях парцели. Преди два месеца картата за идентификация на земеделските терени е обхващала само 17 на сто от тях.

Проблем със заснемането на 8 хил. кв. км 

Съществува все още проблем със самолетните снимки, тъй като по поречието на р. Дунав те не са извършени, отбеляза Кабил. Става въпрос за 8 хил. кв. км, които се застъпват с Румъния, и сега се чака разрешението на Букурещ за извършването на полетите. От ЕК обаче имаме уверението, че този проблем няма да бъде отбелязан в септемврийския доклад, който ще е решаващ за датата на присъединяването на България към ЕС.

По график върви и строежът на шест от седемте гранични ветеринарно-инспекционни пункта, които ще поемат трафика на животински продукти. Те се финансират по програма ФАР и при предишната проверка бяха забавени. Седмият – на летище София, който се финансира от държавния бюджет, в момента е в процедура на избор на изпълнител. До 1 септември всички ветеринарни пунктове ще са готови, увери Кабил.

Постигнат е и сериозен напредък по отношение на екарисажите, добави той. През май ЕК констатира, че съоръжението във Варна не отговаря на изискванията и се бави строежът на нова мощност за изгаряне на отпадъци от месопреработвателната промишленост. Направени са подобрения във варненския екарисаж, той вече е признат от ЕК и дори са сключени договори за обслужването на 10 области. Съоръжението в Шумен ще поеме другите 18.

Заради забраната да се влага във фуражите месокостното брашно, получавано при изгарянето на животинските отпадъци, в момента в Шумен има натрупани близо 1200 т от отпадъка. Те обаче вече се изгарят в завода “Девня цимент”, като се очаква “Златна панега” също да поеме част от месокостното брашно и до края на годината да няма затиснати обеми.

За да не се получава това, в бъдещия трети екарисаж се предвижда и инсенератор за изгаряне на месокостното брашно, каза Кабил. Има пет варианта за терен за изграждането на това съоръжение – Враца, Ямбол, Стара Загора, Мизия и софийското село Долни Богров. До 3 септември ще е избран изпълнителят на предпроектното проучване, което трябва да приключи до края на март 2007 г. Месец по-късно ще има договор с изпълнителя на проекта, самият екарисаж ще е готов в началото на 2008 г.

Върви усърдно и служебната регистрация на лозовите масиви, където също имаше забавяне и заради немарливост на собствениците на лозя отрасълът, заедно с рибарството и млякото, бе в жълтите зони на мониторинговия доклад от май.

Вече има регистрирани 71 463 стопанства с общо 106 562 хектара, като само за периода от 1 май до 28 юли служебно са вписани над 26 150 хектара лозя, отчете Кабил.

Спор с ЕК за сателитното наблюдение на траулерите 

По отношение на забележките за изграждането на система за онлайн наблюдение на риболовните кораби и за регистрация на техния улов, вече се провежда търг за избор на изпълнител на информационната система за регистрация на улова на борда на траулерите, разтоварените на брега количества риба и продадените първично обеми.

Готова е наземната система, но с Делегацията на ЕК има спор за сателитното оборудване за следене на траулерите, добави земеделският министър. Предвиденият още през 2003 г. вариант е са да се надгражда наземната система. От ЕК обаче ни препоръчват съвсем нови технологии, заради бързото им развитие, които може и да излязат по-евтини, посочи Кабил. Той увери, че в скоро време ще има решение на спора, за да може през септември да има оферти за доставка на оборудването за онлайн наблюдение на риболова.

Секторът “Мляко” вече е зелен  

По думите на Кабил секторът “мляко” вече е в зелената зона, но въпреки това остава особено чувствителна тема, защото още не са изградени напълно лабораториите за анализи на млякото. Те ща са в Сливен и в Добрич. За първата през ноември ще стартира търг за доставка на оборудването ѝ, втората вече има сграда, но е само частично осигурена с нужните технологии за анализи. България обаче трябва да има още две такива лаборатории, посочи Кабил и допълни, че се обсъжда другата северна лаборатория да е в Плевен или Враца, а втората южна – в региона на Благоевград.

Готов е и устройственият правилник на Разплащателната агенция, която ще разпределя евросубсидиите в земеделието, но се чака одобряването му и от парламента, каза още Кабил.

Споделяне

Още от Бизнес