Кабил ще проверява за измами всички машини, купени по САПАРД

Заради аферата с източването на 7,5 млн. евро от европрограмата САПАРД, земеделският министър Нихат Кабил (ДПС) е разпоредил проверка на всички преработвателни машини и оборудване в предприятията, които са били финансирани по съответната мярка. Той е предал също така на главните дирекции “Борба с организираната престъпност” и “Полиция” списък с имената на чиновниците от централното управление и регионалните звена на Държавен фонд “Земеделие”, които са участвали в одобряването на проектите със злоупотреби.

Това съобщи в сряда Кабил пред парламентарната земеделска комисия, където бе привикан за изслушване по разкритията за неправомерно изплатени безвъзмездни средства по линия на САПАРД, които бяха направени от европейската агенция за борба с финансовите нарушения (ОЛАФ).

Още миналата седмица агроминистърът каза, че проверява служителите на фонд “Земеделие”, сега той не пожела да уточни колко и кои имена е предал на органите на реда.

За засилване на контрола върху изплащането на субсидиите по САПАРД се подготвят изменения и допълнения в процедурите за документална проверка и инспекцията на място на доставеното по одобрените проекти оборудване, добави Кабил.

В схемата за внос в България на рециклирани машини, продавани за нови – на по-високи цени, участваха българи, германци и швейцарци, у нас бяха уличени седмина, но задържани четирима души, като в момента в ареста е само един. Сред обвинените бе и собственикът на курорта “Дюни” и “Еврометал” Людмил Стойков, който бе считан за организатор на операцията в България. В сряда обаче Софийският апелативен съд сне мярката му за задържане под стража и го пусна на свобода, тъй като в петте тома доказателства, предоставени от прокуратурата и от чужди партньорски служби, не намери доказателства за вина на Стойков. Бизнесменът обясни, че задържането му е било грешка и името му не фигурира в нито един документ.

Относно освобождаването на още двама от общо четиримата задържани за аферата, главният прокурор Борис Велчев заяви, че “явно не сме представили достатъчно убедително каузата на прокуратурата пред съда”. Той не пожела да коментира как при едни и същи доказателства, арестуваните в родините си германци и швейцарци са оставени в ареста, а задържаните у нас са пуснати.

Министър Кабил информира депутатите още, че около 20 процента от проектите по предприсъединителната програма за подпомагане на селскостопанските производители са били анулирани. Субсидията по тях е била в размер на 120,5 млн. лева.

Агроминистерството е раздало общо 13.6 млн. лв. субсидии по 37 проекта, за които в последващите проверки са установени нарушения. Тези пари са обявени за изискуеми и ще се събират от Агенцията за държавни вземания, поясни шефът на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Министерството е обявило за изискуеми и 7,2 млн. лв. от вече платените субсидии по седемте проекта, участвали в международната престъпна мрежа, допълни Кабил.

Депутатът от ДСБ Евдокия Манева поиска гаранции от агроминистерството, че ще има ефективен контрол при изплащането на субсидиите от новата разплащателна агенция, през която през следващите години ще минават милиарди евро. Кабил заяви, че още през миналата година е предложил на МВР да се създаде регистър на нарушителите по европроектите и вътрешното ведомство е приело идеята.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?