Инвестицията ще е 120 млн. лева

Кабинетът даде зелена светлина за мега комплекса "Гранд Каньон " в София

Екоорганизации и инвеститора са се споразумели за зелените площи в жк."Младост 3"

Проектът "Гранд Каньон-София"

Правителството даде зелена светлина за изграждането на мега комплекса "Гранд Каньон" в столичния квартал "Младост 3". Инвестицията на турския инвеститор "Гаранти Коза България" ще бъде около 120 млн. лв., съобщи правителствената информационна служба.

През септември 2014 г. Столичният общински съвет също подкрепи проекта, който беше определен от общинския съветник от НДСВ Любка Качакова като новата "мега китайска стена" на "Младост". Тогава екоорганизации се заканиха да обжалват плана за застрояване, но в последствие са се отказали след като са се споразумели с инвеститора относно зелените площи, казаха общински съветници от ГЕРБ пред Mediapool.

Проектът предвижда изграждането на голям туристически и развлекателен комплекс на мястото на бившия магазин "Деница". Ще бъдат изградени хотел, мол, парк със зелени площи, амфитеатър, детска площадка, скейт парк, се казва в правителственото съобщение.

Новият комплекс ще бъде изграден в карето между бул. "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов" върху терен от 31 дка, Турският инвеститор е купил парцела през 2013 г. от "Ди ен джи асетс", собственост на бизнесмена Любомир Павлов.

В инвестиционния проект е заложено изграждането на три високи сгради, едната от които е над 100 метра. Плановете на "Гаранти-Коза България" са от първия до 17-ия етаж на небостъргача да има 5-звезден хотел от известна световна верига, а от 18-ия до 36-тия етаж - луксозни апартаменти.

Отделно в комплекса ще бъде построен търговски център, очна клиника, фитнес и спа център с басейн. Сградите ще имат директна подземна връзка със станцията на метрото в "Младост 3". Ще има и подземни гаражи на три етажа.

Фирмата е предвидила парк, в който да преместят и ценните дървета от терена.

С въвеждането в експлоатация на обектите ще бъдат създадени около 240 нови работни места.

Очаква се изграждането на комплекса да приключи през януари 2018 г., е посочено в правителственото съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес