Кабинетът дава 1.8 млн. лв. за борба с болестта "син език"

Служебният кабинет ще отпусне допълнително 1.8 млн. лв. за борба с болестта "син език", след като от възникването на огнищата на зараза до 1 септември са умрели 6511 животни, съобщи заместник-министър в земеделското министерство Георги Костов на пресконференция във вторник.

По думите му, към момента на възникването на заразата държавните институции са реагирали мудно и са пропуснали възможността за ограничаване на скоростта на навлизане на болестта. Всъщност предишният земеделски министър Димитър Греков искаше от правителството на Орешарски да отпусне допълнителни средства за борба с болестта, но премиерът не разреши това.

Добрата новина е, че броят на болните животни от "син език" намалява в засегнатите региони, каза Костов и посочи, че заразата е засегнала и диви животни като най-пътърпувши са муфлоните.

В момента у нас има само 7 области, които са чисти от болестта "син език" и в тях може да се търгува с живи животни. Вече има случаи на болестта ив Румъния като вероятно заразата е дошла от българска територия, допълни Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес