Кабинетът обеща на българските фирми защита от нелоялен внос

Предприемат се мерки срещу необявените доставки от страни от ЕС

Кабинетът обеща на българските фирми защита от нелоялен внос

Премиерът Пламен Орешарски обеща на българските производители защита от нелоялния внос на стоки и заяви, че се разработват мерки за ограничаване на необявените доставки от страни от Европейския съюз. Това стана на среща в четвъртък с представители на управата на Съюз "Произведено в България”, които от своя страна приветстваха създаването на мобилни групи за контрол на вноса на зеленчуци и казаха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета, ако това е средството за разплащане на държавата с бизнеса.

 

След разговора в Министерския съвет Орешарски заяви, че проблемът с необявените вътрешно-общонстни доставки се отнася не толкова към фискалните приходи, колкото оказва натиск върху местните фирми от нелоялна конкуренция.

 

"Обсъдихме възможни законодателни изменения, така че българският малък и среден бизнес да бъде по- добре защитен. Ще продължим консултациите в тази връзка“, добави премиерът. Той уточни, че се обръща специално внимание на Съюза "Произведено в България”, тъй като той обединява малък и среден български бизнес, чиито проблеми от една страна са сходни на общите проблеми на бизнеса в страната, но от друга – имат своята специфика по отношение на нивото на ефективна конкуренция.

 

Председателят на управата на организацията Лукан Луканов коментира, че ако акцията с мобилните групи по границите и зеленчуковите борси не е спорадична, много скоро българските производители на зеленчуци ще усетят подобрение на сегашната ситуация с нелоялната конкуренция на внесения по съмнителен начин зарзават.

 

"Изказахме наши предложения, свързани с отпадане на бюрократични и лицензионни режими. Говорихме и за финансиране на бизнеса и за това, че в следващия програмен период 2014г.-2020 г. България трябва да защити интересите си в програмата Иновации и конкурентоспособност“, каза още Луканов.

 

От съюза призоваха правителството да започне реална законова борба с монополите и предложиха българските стоки да бъдат обозначавани с лъв.

 

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите в България Марияна Кукушева поиска намаление на ДДС за храните, за да няма гладни в България и да има повече работни места в преработвателната промишленост.

Споделяне

Още от Бизнес