Кабинетът облекчава правилата за изграждане на детски градини

Правителството даде 15 млн. лева на София за нови забавачки

Сн. БГНЕС

Правителството задейства процеса по облекчаване на част от правилата за изграждане на детски градини, поискано от Столичната община. В същия ден кабинетът отпусна и 15 млн. лева на София за строителство на забавачки.

Това се случи два дни, след като родителите излязоха на протест пред Столичната община заради недостига на места в градините. Проблемът е от години и вместо да се решава се задълбочава. Това накара родителите да поискат общината да раздава ваучери на семействата, чиито деца не са се добрали до място в общинска градина или ясла и са принудени да търсят алтернатива за отглеждането и образованието на децата си.

Промените в няколко наредби бяха пуснати за обществено обсъждане сега, въпреки че общината настоява за част от тях от години. Те би трябвало да улеснят изграждането на нови забавачки и да направят повече терени подходящи за тази цел. Освен това допускат пристрояване на съществуващи градини, както и изграждането на по-малки помещения. Отпадат и задължителните изисквания за някои помещения като отделен салон за спорт и за музика/танци, отделно помещение за персонала, пряк достъп до административната част на забавачката.

Ако бъдат приети, тези изменения би трябвало да позволят изграждането на детски градини с по-голям капацитет. От общината пък смятат, че могат да направят пристройки за нови групи в поне от половината съществуващи здания.

Освен това измененията предвиждат да се правят ясли и детски градини в първите два надземни етажа на сгради с друго предназначение – жилища или офиси. В този случай трябва да се осигурява самостоятелен вход по възможност. От интервю на кмета Йорданка Фандъкова пред бТВ в сряда се разбра, че тази възможност ще се ползва повече за създаването на частни забавачки, тъй като в столицата и в тях местата не стигат. Заради изискванията за помещения много от частните детски градини и ясли на практика са "маскирани" като детски клубове и занимални. Това обаче създава проблеми, когато детето стане на 5 години и трябва задължително да посещава лицензирана градина или предучилищна група в градина, тъй като предучилищното образование става задължително от тази възраст.

С промяната в наредбите се предвижда още увеличаване на броя на децата в яслите. В една група за най-малките се предвижда да има до 20 деца, вместо 16, както е записано в една от наредбите на здравното министерство. Според тези на образователното обаче максимумът е 18 деца.

Отново в сряда правителството отпусна 15 млн. лева за строителство на детски градини в София. Фандъкова обяви, че те ще са за израждането на част от 9 нови детски градини в районите "Триадица", "Витоша", "Възраждане", "Овча купел", "Люлин", "Изгрев", "Красно село", "Кремиковци" и "Подуяне". Средствата ще се насочат към проектите, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства, коментира Фандъкова.

Тя даде като добър пример за инициативността на районните кметове предложението на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков сградата на ресторанта "Синия лъв" да се превърне в забавачка.

Тя отново припомни, че за 10 години са направени 100 нови забавачки, а в момента се строят нови 10, а по други две предстои работата да започне. В бройката обаче влизат не само изцяло нови градини и ясли, но и ремонтът на неподходящи сгради и разширението на съществуващи.

Фандъкова каза още, че през август ще бъдат обявени допълнително 1500 места в детските градини и яслите, които са останали незаети от местата, определени за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности. Те обаче едва ли ще решат проблема с недостига на места.

В същото време родители се обявиха срещу предложението на кмета на Пловдив Здравко Димитров да се увеличи броят на децата в групите в детските градини в града на 30. Така той смята да преодолее проблема с недостига на места в забавачките. Предложението обаче противоречи на разпоредбите на образователното министерство, според които максимумът е 23 деца в група. Той може да бъде завишен с до 3 деца в група при недостиг на места в общината и при положение, че действителната посещаемост в градините е под 18 деца, а в яслите – под 12. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?