Кабинетът обяви писмото "Белене" за компромат, измислен в София

Анонимното писмо, описващо корупционна схема за проекта АЕЦ "Белене", е компромат, по всяка вероятност писан в София, обяви в сряда правителственият говорител Димитър Цонев.

Ден след като пресслужбата на Министерски съвет разпространи позицията, че кабинетът няма да влиза в абсурдната ситуация да опровергава анонимен донос, това направиха правителственият говорител Димитър Цонев и вицепремиерите Пламен Панайотов и Лидия Шулева.

За писмото, в което се съдържат твърдения за корупционна схема на канадската фирма AESL - кандидат за АЕЦ "Белене", с участието на премиера Симеон Сакскобургготски, министъра на енергетиката Милко Ковачев и други висши правителствени чиновници, пръв информира миналата седмица канадският в. "Глоуб енд мейл". То е било разпратено до канадски депутати, министъра на енергетиката, ръководството на фирмата AESL. Вчера текстът на писмото бе разпространен и в София.

Изводът, че авторите на писмото са в София, се базира на предварителен лингвистичен анализ на текста от експерти, наети от МС, стана ясно от обясненията на Цонев. Според експертизата, писмото не е писано от канадец, англичанин или американец, защото транскрибцията на някои букви съвпада с възприетата в България, а не в англоезичните страни. Като пример Цонев посочи, че българското "ч" е изписано с "ch", както се изписва в международните ни паспорти, а не с "tch", възприето като транскрибция в англоговорящите страни.

Той посочи, че транскрибцията на българските имена е изключително точна.

Реакцията на българските медии също бе посочена от правителствения говорител като аргумент, че анонимното писмо е компромат.

Цонев припомни, че информацията в електронното издание на канадския вестник е излязла на 29 април, точно когато правителството взе решение за изграждането на АЕЦ "Белене", но го оповести 4 дни по-късно, на 3 май. По думите му, тази информация се е появила "изключително бързо" в няколко български сайта, което според него означава, че някой в България е очаквал да излезе в Канада и се е постарал тя да бъде преведена и разпространена веднага.

Това писмо е класическа форма на компромат, насочен не само срещу премиера и правителството, но и срещу най-големия инвестиционен проект в България през последните 14 години, каза Димитър Цонев. Искам да уверя, че въпреки тези компромати АЕЦ "Белене" ще я има, заяви още той.

На въпрос от кои среди излиза писмото, Цонев отговори, цитиран от БТА: "Аз като правителствен говорител не мога да дам никакви предположения, по-скоро това е ваша работа да анализирате и да предположите от кого идва тази атака - дали от конкуренти на AECL, или от подизпълнители, които са свързани с други фирми".

Тезата, че атаката е от среди вътре в България, застъпи пред Дарик радио и шефът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, също включен в писмото.

Анонимното писмо е написано в България, твърди Манчев, който го определи като акт срещу държавата и срещу премиера. "Тук има пряка атака срещу правителството. Не е вярно твърдението, че сме пристрастни заради даден договор без търг на фирмата, управлявана от мен", допълни още Манчев.

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" не може да бъде спрян от анонимен компромат, обяви и председателят на парламентарната енергийна комисия Веселин Близнаков, чието име също е в включено в корупционната схема, описана в писмото.

Близнаков категорично отрече твърденията в анонимното писмо и заяви, че целта му е да попречи на реализирането на проекта за Белене, както и да компрометира самата канадска фирма, която е сред тримата кандидати за проекта.

Според председателят на парламентарната енергийна комисия, източникът на атаката идва основно отвън, но не е изключено и някои български екоорганизации - противници на ядрената енергетика, да имат интерес от подобни действия.

Веселин Близнаков повтори тезата от вчера на енергийния министър Милко Ковачев, че атаката може да е свързана с желанието на правителството България да се утвърди като регионален енергиен лидер. Ние покриваме повече от 40-45 % от енергийния дефицит в региона и с реализацията на проекта "Белене" искаме да запазим това положение през 50-60 години, допълни той и определи ядрената енергетика като стратегически отрасъл за страната.

Вицепремиерите Пламен Панайотов и Лидия Шулева също определиха като компромат и долнопробна кампания срещу България анонимното писмо.

Изумен съм, че все още има хора у нас, които организират такива кампании с ясното съзнание, че те нямат никакво основание, каза Панайотов, но допълни, че не знае кои са организаторите.

В отговор на въпрос вицепремиерът каза, че е абсурдно подобни кампании да се отразят на имиджа на страната ни и на преговорите на България с Европейския съюз. В страните-членки на ЕС, към които вече фактически се числим, такъв подход на базата на анонимни сигнали и долнопробни кампании, отдавна спада към забравените години, каза Панайотов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: