Кабинетът отпусна 3.7 млн. лв. на 4 общини пострадали от наводненията

Кабинетът отпусна 3.7 млн. лв. на 4 общини пострадали от наводненията

Министерският съвет отпусна 3 731 061 лева за щетите след наводненията в общините Гоце Делчев, Лъки, Костинброд и Столична община, съобщи правителствената информационна служба.

Винаги сме действали максимално бързо за да могат кметовете по общините и населените места веднага да започнат своите аварийни дейности, заяви премиерът Бойко Борисов.

Представителите на местната власт, които присъстваха на правителственото заседание благодариха на премиера за подкрепата, която държавата им оказва.

Най-голяма помощ получава община Костинброд - 1 155 000 лева. "Подкрепата, която ни давате е изключително нужна. Реката заля село Петърч, което не се е случвало от 15 години. Заля и част от Костинброд, което не се е случвало повече от 10 години. Започваме дейности по превенция и възстановяване на последиците от наводнението на територията на общината", заяви кметът на Костинброд Трайко Младенов. Той специално изрази благодарност към полицаите и пожарникарите, които са били на място през цялото време, докато водата не се е оттеглила.

В община Костинброд беше обявено бедствено положение, след като три реки преляха, а река Блато скъса дигата и наводни около 100 къщи в село Петърч.

Община Гоце Делчев ще бъде подпомогната от правителството с 663 751 лева. С тях ще бъдат изградени подпорна стена за укрепване на десния бряг на река Туфча и улица в село Брезница. Заместник-кметът на Гоце Делчев Саид Иброш благодари за своевременната реакция на кабинета. Той отбеляза значението на финансовата помощ, която правителството оказа наскоро и за болницата в града.

По бюджета на Столична община Министерският  съвет отпуска 965 000 лв. за почистване на коритото на река Искър от язовир "Панчарево" до корекцията при летище "София". "Заедно с почистването на реката ще можем да изградим и вело алея и пешеходна алея покрай река Искър в района на "Панчарево" и това да стане и място за разходка на хората. Всеки лев инвестиран в превенция се връща в пъти", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На община Лъки правителството отпусна 947 310 лева. Със средствата ще бъде укрепено срутището в село Дряново и участък от пътя Лъки - Крушово - Манастир. "Гордея се с това, че имаме такива управници и много бързи мерки от Ваша страна. Учудвам се на Вашата енергия, която давате на хората на България и успявате да стигнете до всеки човек в страната", заяви кметът на Лъки Валентин Симеонов. Той благодари на Борисов, че лично се ангажира с подкрепата за Дряново в рамките на посещението му на място във вторник. Кметът се надява укрепването на срутището да започне още тази седмица.

Споделяне

Още от България