Кабинетът отпусна 7 млн. лв. на Пловдив за културна столица на Европа

Кабинетът отпусна 7 млн. лв. на Пловдив за културна столица на Европа

Правителството отпусна 7 млн. лв. на община Пловдив за ремонт на инфраструктура и културни институти по повод избора на града за културна столица на Европа през 2019 г., съобщи правителствената информационна служба.

Със средствата ще се финансира изграждането на нова или обновяване на съществуваща културна инфраструктура – музеи, галерии, театри, концертни зали, центрове за изкуство. Част от тях ще отидат за обновяване на градската среда – площади, градини, благоустрояване на обществени пространства, е посочено в съобщението.

Трансферът от 7 млн. лв. е част от подпомагането от страна на държавата на Пловдив за културна столица на Европа по многогодишната програма (2015-2019 г.). За 2015 г. Пловдив получи 4 млн. лв. от държавата, а през 2016 г. на града не бяха отпуснати средства. За 2018 г. са планирани още 9 млн. лв. помощ от държавата за Пловдив.

Общо средствата за изпълнение на многогодишната програмата са 76.4 млн. лв. От тях 20 млн. лв. са от държавния бюджет, 46.4 млн. лв. – от бюджета на община Пловдив и 10 млн. лв. от спонсори и други източници.

Инициативата "Европейска столица на културата" е една от ключовите дейности на Европейския съюз в културната сфера. Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности и да се насърчи взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани.

Градът, който спечели титлата "Европейска столица на културата", в продължение на една година изпълнява културна програма, която има европейско измерение, съвместима е с националната културна стратегия или с политиките и с регионалните стратегии за културата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?