Кабинетът отпусна още 613 316 лв. за образователна инфраструктура

Кабинетът отпусна още 613 316 лв. за образователна инфраструктура

Допълнителни 613 316 лева отпусна правителството на днешното си заседание за подобряването на образователната инфраструктура в страната.

Средствата са по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища.

Общо по програмата се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. - по 70 млн. лв. за всяка от трите години, съобщи правителствената информационна служба.

На 13 януари отпуснахме първите близо 2 милиона лева по линия на тригодишната програма, припомни премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че общо 136 проекта са одобрени миналата година, след като правителството прие програмата. За нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи са одобрени 89 предложения. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите.

Одобрените днес средства по програмата на МОН ще бъдат използвани за реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализии за строеж на нова детска градина в Стара Загора, както и за изготвяне на проект за нов учебен блок на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че средствата за община Стара Загора ще помогнат за превръщането на града в един от центровете на развитие на информационните технологии.

"С програмата съдействаме на общината за преодоляване на недостига и на места в детските градини, както и цялостното подобряване на инфраструктурата в образованието в цялата страна", допълни Вълчев.

Споделяне

Още от България