Кабинетът планира нови 100 мерки за намаляване на административната тежест

Сн.БГНЕС

Още 100 мерки за намаляване на административната тежест ще внесе вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева за разглеждане в Министерския съвет на редовното му заседание в сряда. Това съобщи тя пред БНР и обясни, че тези мерки са подготвени и инициирани от областните управители, съвместно с общините, както и министерствата.

 

Това е важен резултат от това, че всички смятат, че е необходимо да се намали административната тежест, добави вицепремиерът.

 

В средата на август правителството одобри 24 мерки за намаляване на регулациите, сред които съкращаване на сроковете за одобряване на оценките за въздействие върху околната среда и махането на категоризацията и звездите за ресторанти и барове, което обаче срещна недоволството на хотелиерския бранш.

 

Бобева не уточни какви ще са новите предложение от нея мерки, но коментира трудности в областта на електронното управление, за което досега без особен ефект са изхарчени над 200 млн. лв.

 

"В момента правим общ преглед какви услуги са електронизирани, но като цяло съм доста разочарована от този сектор. Аз искам бързо да напреднем, но изглежда невъзможно. До края на годината ще се опитаме да направим електронни услуги за обществени поръчки в някои услуги. Това ще бъде полезен процес, защото електронизацията несъмнено ще доведе до намаляване на разходите на държавата и оперативните програми при покупката на стоки и услуги", посочи вицепремиерът.

 

Тя допълни, че другата трудна реформа е административната.

 

"Установих, че поне от 2000-та година насам, всички административни реформи са еднакви. На нас ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса и да насърчава политиците да вземат правилните решения", посочи Бобева.

 

Основният акцент в бюджета за 2014-а година трябва да е пари срещу реформи, заяви още вицепремиерът по икономическите въпроси.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?