Кабинетът пред тежка дилема за държавната ТЕЦ и цените на тока

Бизнесът предлага централата да спре работа, но тя ще получи 1ТВтч квота и поскъпването ще е 5%

Кабинетът пред тежка дилема за държавната ТЕЦ и цените на тока

Служебното правителство е изправено пред тежко решение за цената на електроенергията за бита от 1 юли 2021 г., поради необходимостта на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" да бъде разрешена квота за производство за домакинствата. Според количеството, което бъде определено за въглищната централа, поскъпването на тока от следващия месец може да е между 5 и 15 на сто при изчислено към момента от енергийния регулатор средно повишение с 3 процента.

Разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), изготвени в края на май, режат ТЕЦ "Марица Изток 2" от достъп до пазара на бита, тъй като нейните цени идват над 210 лв./МВтч при положение, че прогнозната пазарна цена е определена на около 120 лв.

Държавната централа има натрупани колосални загуби и евентуалното ѝ излизане на свободния пазар я обрича на фалит. Затова правителството е решило да ѝ отпусне все пак квота, каза миналата седмица служебният енергиен министър Андрей Живков.

Той не се ангажира с размер на квотата за бита, но увери, че това няма да повиши цената над планираните вече 3 процента, тъй като централата щяла да работи по-ефективно. Миналата година обаче КЕВР отново не смяташе да дава квота на държавната ТЕЦ и при това положение токът трябваше да поевтинее с половин процент, но след като ѝ бе наредено да стори това, електроенергията поскъпна с близо 3 на сто.

Сега също е ясно, че няма как едновременно и централата да работи, и токът да не скочи с повече от вече обявените средно 3 процента. Затова и спорът за разчетите на квотите и цените между синдикати и работодатели в сряда и в четвъртък е обект на разговорите на премиера Стефан Янев съответно с КТ "Подкрепа" и КНСБ, и с индустриалните потребители на ток и работодателските организации.

От правителствената пресслужба дават информация само, че такива срещи се провеждат, но не и какво е съществото на дискусиите.

1 или 3 ТВтч и поскъпване 5 или 15%

Зад тях обаче се крие спор каква да е квотата на ТЕЦ "Марица Изток 2" за домакинствата, разказа пред Mediapool Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), който е участвал в разговора при премиера в четвъртък.

По думите му синдикатите искат на централата да се дадат 3 тераватчаса квота за бита, което би означавало ръст на цената от 15 на сто, какъвто правителството не може да си позволи точно преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Министърът на енергетиката, който реално трябва да подпише заповедта за включването на "Марица Изток 2" в микса за бита, обаче бил склонен на квота от 1 тераватчас, което ще вдигне цената с 5 процента.

Според анализите на ведомството потребителите по-лесно ще преглътнат това повишение. КЕВР в същото време отново започна да обяснява, че поскъпването на тока и парното ще е по-голямо от първоначално разчетените, но като основен виновник се сочи силно поскъпналият на европейските борси природен газ.

Принципно цената на газа също се отразява върху тази на тока, тъй като топлофикациите продават произведената от тях електроенергия на свободния пазар и това на свой ред вдига цените. Но сега към този фактор ще се прибави и ТЕЦ "Марица Изток 2" с по-скъпата си със 100 лв. електроенергия спрямо средните борсови цени. Причината въглищната централа да има толкова висока стойност на електроенергията си е в силно поскъпналите парникови квоти, които тя трябва да купува, за да оправдава замърсяването на въздуха.

Велев коментира, че освен поскъпването на тока за бита, почти двойно ще се увеличи и таксата "задължение към обществото", която плащат и индустриалците за доставената им електроенергия.

Оферта: СО2 компенсациите да отиват за заплати без експлоатация

На срещата със Стефан Янев и министъра на енергетиката Андрей Живков в четвъртък работодателите са определили подписването на заповедта за включването на държавната ТЕЦ в микса за бита като неправомерна държавна помощ. Те са предложили на правителството вместо да пуска централата да работи, да замърсява въздуха и да трябва да купува още по-скъпи въглеродни емисии, просто да спре работа и да е само в режим на готовност при поискване от "Електроенергийния системен оператор".

"В момента централата поддържа персонал за 12 блока, а има осем, от които преди ден например, при цена от 250 лв./МВтч на борсата, която е над тяхната себестойност, са работили само блок и половина", коментира Велев.

Според него при отчетени за 2020 г. разходи за трудови заплати от 113 млн. лв., дружеството може да плаща възнаграждения на служителите си, дори и да не работят. Това е възможно с компенсациите от 100 млн. лв., които дружеството ще получи от Фонда за сигурност на електроенергийната система, който покрива парниковите квоти за работилите на регулирания пазар, стана ясно от думите на председателя на АИКБ. Доколкото в цената на ТЕЦ "Марица Изток 2" за бита през сега изтичащия ценови регулаторен период са признати емисии на цена от 26 евро за тон, а реалната е над 45 евро, централата ще получи тези съществени компенсации, обясни Велев. Той припомни, че част от приходите на този фонд са от продажбата на държавни парникови квоти и те също са нараснали заради повишението на европейския пазар.

Парите за ТЕЦ-а, сметките - за бита и бизнеса

Според него не е справедливо всички битови и стопански потребители да плащат за продължаващата работа на нереформираната въглищна централа през цената на електроенергията.Синдикатите обаче недоволстват не само, че правителството не е склонно да им даде исканата от тях квота на регулирания пазар, но и от това, че Комисията за енергийно и водно регулиране не иска да признае всички претендирани от МИ2 компенсации от ФСЕС.

Председателят на Националната федерация енергетика към КНСБ Георги Mетров коментира пред Mediapool, че въглищната централа трябва да получи над 200 млн. лв. компенсации от ФСЕС заради това, че по нареждане на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова е работила и е изхвърляла въглеродни емисии, които сега трябва да ѝ бъдат платени.

На нова среща по въпроса в петък при енергийния министър е станало ясно, че кабинетът е неотстъпчив за размера на квотата и тя ще е 1 тераватчас, разказа Петров. Според него обаче това означава да работи само половин блок, което изобщо не е достатъчно за издръжката на дружеството и то ще продължи да трупа загуби. На докато все пак въглищната централа ще получи някакви приходи, а догодина и нови СО2 компенсации, държавните Мини "Марица Изток" ще са силно потърпевши, тъй като работата им ще намалее още повече, а предприятието също е на загуба.

Представителят на КНСБ каза още, че министерството препоръчало на ТЕЦ МИ2 да продава на борсата при сегашните високи цени и да следи изкъсо свободния пазар, за да си осигурява приходи. Синдикалистът обаче коментира, че сегашното положение със скъпия борсов ток е временно. Като цяло прогнозите за свободната цена са тя да е доста под себестойността на електроенергията на държавната ТЕЦ, която вероятно ще продължава да расте заради все по-увеличаващите се тарифи за парниковите газове.

Търсеният баланс

При това положение правителството е изправено пред тежко решение. Какво ще е то предстои да се види в решението на КЕВР за цените от 1 юли, което ще се вземе на същата дата, тъй като тогава "Булгаргаз" внася окончателното си заявление за тарифата си за месеца.

"Търсим баланс, търсим възможности, провеждайки серия от срещи, да намерим пресечната точка на интересите, така че едновременно потребителите да бъдат осигурени и задоволени от гледна точка на цена-качество, а също така и енергийната система да работи функционално, без напрежение и без проблеми", е заявил премиерът Стефан Янев на срещата с бизнеса в четвъртък, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Неотстъпчивостта за размера на квотата явно показва, че служебният кабинет е склонен да си позволи единствено повишение на цената на тока около 5 на сто, към което обаче ще се прибави вероятно над 10-процентно поскъпване на газа и вдигане на тарифите за парно с около 15%.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?