Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът работи по новата формула на минималната заплата

Преизчисляването на старите пенсии би струвало към 2 млрд. лв., обяви социалният министър

1 коментар
Служебния социален министър Гълъб Донев

Правителството вече работи по договарянето на новата формула за изчисляването на минималната работна заплата (МРЗ), става ясно от интервю на служебния социален министър Гълъб Донев за БТА.

Механизмът за МРЗ вече е бил обсъден на среща между Донев и социалните партньори.

Административното вдигане на възнаграждението от 420 лв. на 460 лв. в началото на тази година вбеси работодателските организации и стана причина те да бойкотират заседанието на тристранката през януари. Освен това бизнесът обяви, че ще обжалва постановлението на кабинета за МРЗ с аргумента, че преди приемането му то не е обсъдено от тристранката.

Подобен мотив бе приет от Върховния административен съд през 2015 г., когато той отмени вдигането на минимума на 360 лв. Вероятно, за да избегне повторение на ситуацията, кабинетът на Бойко Борисов на два пъти гласува тазгодишното увеличение – в края на 2016 г. и през януари 2017 г., когато успя да събере тристранката.

"Първата ми среща със социалните партньори беше посветена на механизма за определяне на минималната работна заплата. На тази среща се договорихме, че ще работим активно за разработването на такъв механизъм. През изминалите няколко години работната група към МТСП с представители на социалните партньори и на научните среди са свършили немалко работа, но все още не е постигнато съгласие за общ механизъм“, каза Донев пред БТА.

По думите му социалните партньори са се обединили около факторите, които се взимат предвид при определяне на минималната работна заплата - социални (нуждите на работниците и техните семейства), и икономически (икономическо развитие, ниво на производителност на труда и достигане и поддържане на високо ниво на заетост).

“На база на представените предложения е изготвен списък с индикатори - статистически показатели, които ще се използват при изготвянето на механизъм за определяне на минималната заплата. Има разработени предложения на варианти на механизъм, но ще пристъпим към конструктивен социален диалог и с аргументи ще надграждаме постигнатото“, каза още Донев.

По думите му механизмът за МРЗ е приоритет на служебния кабинет и ако той налага актуализиране на бюджетната прогноза 2018-2020 г., ще се направи необходимото за това.

През тази година със средства от хазната е планирано да се осигури заетост на 23 000 безработни и обучение на над 11 000. Безработицата трябва да падне под 8%, а коефициентът на заетост да достигне 63.5%, каза още социалният министър.

Гълъб Донев съобщи още, че по препоръка на Европейската комисия бюрата по труда ще сключват споразумения за интегриране на дълготрайно безработните, които са извън пазара на труда над една година. В договорите ще има конкретни ангажименти със срокове и цели както на безработния, така и на трудовия посредник.

Според данните на Агенцията по заетостта регистрираните продължително безработни български граждани през декември 2016 г. са 99 098, което е 42% от общо регистрираните безработни.

Данните сочат, че 54% от всички регистрирани безработни са без квалификация. През декември 2016 г. в бюрата по труда са заявени 9 690 работни места, от тях 1 072 са за специалисти.

През третото тримесечие на 2016 г. обезкуражените са 157 6000, т. е. 11% от неактивните лица.

Гълъб Донев допълни, че през 2017 г. ще стартират и нови проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ за обучение. В тях могат да се включат безработни с основно и по-ниско образование или без образование, които са завършили успешно курсове за ограмотяване.

Ще се предоставят ваучери за обучение на заети със средно или по-ниско образование за придобиване на квалификация по професия или по ключови компетентности, като заетите ще имат ангажимент да съфинансират 15 на сто от разходите за обучение.

Приоритетно се финансират проекти, които задържат на работа хора над 54-годишна възраст и хора с увреждания, както и такива, които дават възможност на млади родители да останат на работа чрез осигуряване на социални придобивки от предприятията.

В отговор на въпрос за искането на пенсионерските организации за преизчисляване на пенсиите, Гълъб Донев каза, че по данни на Националния осигурителен институт (НОИ), ако се преизчислят всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до края на 2016 г. с осигурителния доход за 2015 г., който е 726.40 лв., необходимата допълнителна сума само за 2017 г. ще бъде 1.5 млрд. лв.

За преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход за 2016 г., който по предварителни данни се очаква да бъде 768.42 лв., ще трябват около 1.95 млрд. лв. само за 2017 г., когато за пенсии ще отидат 8.6 млрд. лв.

Донев подчерта, че преизчисляването на пенсиите се урежда по законодателен път и това няма как да бъде направено от служебен кабинет без действащо Народно събрание.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Асенов
    #1

    Назначиха ви да подготвите изборите, не се хващайте да правите неща, които са за редовно правителство и действащо Народно събрание.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.