Кабинетът разхлаби ограниченията за губещи фирми

Кабинетът разхлаби ограниченията за губещи фирми

Четирима министри на НДСВ напуснаха демонстративно в четвъртък правителственото заседание, на което извънредно бе внесено и след това прието спорното решение за освобождаване на работните заплати в държавни и общински дружества.

Под натиска на синдикатите и заплашено от стачка на столичния градски транспорт пет дни преди изборите за Европейски парламент, правителството в спешен порядък измени действащата наредба, въпреки възраженията на финансовия министър Пламен Орешарски и на коалиционния партньор НДСВ.

Четирима министри от НДСВ - Даниел Вълчев, Николай Василев, Веселин Близнаков и Гергана Грънчарова - излязоха от залата в знак на несъгласие с вземането на правителствени решения под натиск и без предварително съгласуване между министерствата. Позицията им е съгласувана с лидера на партията Симеон Сакскобургготски.

Правосъдният министър Георги Петканов от НДСВ отсъстваше от заседанието заради посещение в чужбина.

Освобождаването на заплатите във фирмите с над 50% държавно и общество участие бе обещано от социалния министър Емилия Масларова (БСП) преди след среща със синдикатите и брожения в БДЖ и други фирми за намаляване на трудовите им възнаграждения в резултат на въведено от началото на годината облагане на допълнителните средства извън основните заплати. Проблемът отново стана актуален в последните дни, след като шофьорите от Столичния градски транспорт обявиха стачка за 15 май, а правителството заподозря, че това е предизборен акт на софийския кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Точката за промените в наредбата бе внесена в четвъртък от транспортния министър Петър Мутафчиев (БСП).

НДСВ: Заплатите – според финансовото състояние

 “Принципното ни становище е, че правителството не може да взема решения под публичен натиск. Не съм съгласен един ватман да взема колкото трима учители. Който счита, че това е правилно, нека го реши”, коментира вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев. По думите му при вземането на подобни решения трябва първо да се прецени финансовата стабилност на страната – нещо, което бе изтъквано и финансовия министър Орешарски.

“Съгласен съм, че доходите в страната са ниски, но не може компенсирането им да става за сметка на макроикономическата стабилност на страната”, каза Вълчев.  

“От шест години съм министър, но подобно заседание и такъв натиск за одобряване на документ не съм виждал”, заяви Николай Василев.

Той допълни, че при първите протести на железничарите е била образувана междуведомствената група за съгласуването на позиция, но тя не се била събирала повече от месец.

“Нека тия, които приемат тази наредба, да си носят политическата отговорност за увеличаването на заплатите в губещите предприятия”, допълни Василев.”Ние не сме против вдигането на заплатите в тези дружества, но то трябва да става при подобряване на финансовото им състояние, а не просто така”, каза още той. По думите му представеният тази сутрин на министрите доклад не е дал информация какво е в момента състоянието на тези фирми.

Станишев: "Смекчаваме" ограниченията

Министрите на НДСВ не присъства на дискусията по наредбата поради техни политически съображения, но това не означава, че те не приемат документа, коментира по-късно премиерът Сергей Станишев.

По думите му наредбата и без това била заобикаляна чрез т.нар. социални плащания за храна и за дрехи. Те трябва да останат и занапред, но това беше по същество допълнителна заплата, която не се облагаше, не се плащаха социални осигуровки. Това създаваше полусенчеста икономика в обществения сектор, което не е добре, добави той. Смятам, че е намерен добър баланс, отбеляза Станишев. Премиерът бил разговарял и с вицепремиера Даниел Вълчев, и с останалите министри. Наредбата е приета и е в действие, добави премиерът. Тя се модифицира съобразно икономическите реалности и търси балансиран отговор на въпросите както на хората на труда, така и на интереса на държавата, каза Станишев.

Финансовият министър Пламен Орешарски каза, че не му е възможно да каже конкретен процент на “смекчаване”, но със сигурност заплатите в градския транспорт няма да се вдигнат с 50 на сто.

Държавата е увеличила субсидията на Столична община само за транспорт с 30 на сто за тази година, спрямо 2006 г., заяви Станишев.

Миналата година субсидията е била 16.5 млн.лв, а за 2007 г. отпуснатите средства на общината са 21.5 млн.лв. Увеличението не е било отразено в заплатите на работещите, но затова те трябва да се обърнат към ръководството на общината.

Промените в наредбата са били приети на подпис, защото в нея трябва да направят допълнения, предложени от финансовия министър. Допълненията регламентират, че увеличението на заплатите като резултат от покачването на минималното трудово възнаграждение или прехвърлянето към основното трудово възнаграждение на социални плащания няма да се влияе от ограничителните коефициенти в наредбата.

Стачката в София не се отменя

Въпреки правителственото решение, стачният комитет на дружествата “Столичен автотранспорт” и “Столичен електротранспорт” реши да не променя първоначално обявената дата за начало на безсрочните протести – 15 май. Комитетът е отхвърлил молбата на кмета Борисов стачката да се измести на 21 май, за да “не се политизира” протестът.

Стачният комитет изпрати и писмо до кабинета, че само неговата намеса може да предотврати блокиране на София и на други големи градове.

 “Общината може да реши въпроса с увеличението на заплатите”, обяви зам.-столичният кмет по транспорта Велизар Стоилов, без да се ангажира с точни цифри. Той разкри, че стачниците са обидени на общината, защото преговаря с правителството за техните заплатите без тяхно участие.

Борисов поиска Станишев да му върне парите

Въпреки думите на Стоилов, Бойко Борисов заяви, че общината ще даде пари за увеличение на заплатите, когато “Станишев му върне парите”. Той отбеляза, че е “много лошо, когато ставаш премиер, преди да си бил нещо друго и някой е трябвало да му обясни как стоят нещата в държавата”, говорейки за кариерното израстване на Сергей Станишев.

Кметът и неформален лидер на ГЕРБ се върна към любимата си тема за намаления процент на парите, които държавата дава на Столичната община от събрания данък общ доход от софиянци. Той припомни тезата, че това е така, “защото е победил Татяна Дончева на изборите”. Накрая посъветва шофьорите да ходят пред Министерски съвет.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?