Кабинетът създаде група за военните бази на САЩ у нас

Създаването на военни бази на САЩ у нас навлиза в решаваща фаза. Правителството реши в четвъртък да сформира междуведомствена група за изготвяне на национална позиция за разполагането на американски въоръжени сили в България.

Групата ще се ръководи от заместник-министър на отбраната. В нея ще влизат още заместник-министри на външните работи, на правосъдието и на вътрешните работи, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията, както и представители на ГенЩаба.

Това, което знам, е, че не може да се говори за постоянно военно американско присъствие у нас, а за малки временни бази, които да се ползват съвместно за обучение и тренировки, коментира началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Според него работната група се създава по предложение на висшето военно ръководство, защото наближавало времето за преговори с американската страна по този въпрос, който е от държавна значимост.

Очаква се в началото на следващата година ген. Джеймс Джоунс, главнокомандващ воените сили на САЩ в Европа, да пристигне у нас, за да огледа местата за базите.

Според източници от Министерството на отбраната от Пентагона са проявили интерес към три военни обекта у нас за разполагане на американски военни. За тренировка на сухопътни войски са харасени полигонът край Ново село, военноморската база Атия, която е определена за закриване, и военно летище, което да използваме съвместно.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: