Кабинетът се похвали с рекордни чужди инвестиции от десет години насам

Кабинетът се похвали с рекордни чужди инвестиции от десет години насам

Икономическият министър Лъчезар Борисов се похвали ,че през миналата година в страната ни са постъпили рекордни чуждестранни инвестиции за последните десет години. Това стана в петък на работно съвещания на премиера Бойко Борисов с членове на кабинета, което този път беше в Министерския съвет, а не в дома на министър-председателя. По-рано през деня Народното събрание реши да привика целия Министерски съвет в парламента, но не стана ясно за кога, като най-вероятно подобно изслушване така и няма да се състои – било заради предстоящото му разпускане, било заради неявяване на правителството.

Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни инвестиции, като само в кризисната 2020 г. те са в размер на 4.2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните 10 години. Това докладвал Лъчезар Борисов.

По думите му само от началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта за 800 млн. лв., които ще създадат нови 1400 нови работни места, а от началото на кризата тези проекти са на стойност 1.8 млрд. лв.

Малко преди това от подопечното му ведомство съобщиха, че Лъчезар Борисов е връчил сертификат за инвестиция клас "А" на "Шварц Ай Ти България", която ще вложи 570 хил. лв. за разширяване на дейността ѝ обема на предоставяните от нея IT услуги и създаване на IT продукти с висока добавена стойност, които да се използват от групата "Шварц" в Европа. Това ще осигури сто нови работни места в София

Бизнес климатът в България се подобрява, което е видно и по линия на инвестициите в строителството, допълва икономическият министър. "Разрешенията за строеж при жилищното строителство са с 14% повече през първото тримесечие на настоящата година, спрямо същия период на миналата година. При административните сгради разрешенията нарастват с 27.3%", уточнява той.

Според изнесените от него данни безработицата в България достигна своите предкризисни нива. По данни на Агенцията по заетостта тя е 6.1%. България е с около 50% по-добре от средното ниво за еврозоната.

Само през април чрез програмите и инструментите на повереното му ведомство българският бизнес е подпомогнат с близо с 200 млн. лв., добавил Лъчезар Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?