Кабинетът се зае да стабилизира най-потърпевшия от кризата малък и среден бизнес

Вече идеите за подобряване на икономическия климат щели да идват от фирмите

Драгомир Стойнев и заместничката му Ана Янева обсъдиха с малкия и средния бизнес проблемите му.

Приоритет на правителството е възстановяването на доверието и нормализирането на инвестиционния климат в страната и стабилизирането на малките и средни фирми, които са най-потърпевши от тежките удари на кризата. Оттук нататък предложенията за подобряване на икономическата среда ще идват от бизнеса, а не от държавата. Това заяви във вторник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседание на първия от три години насам Консултативен съвет за насърчаване на малките и средните предприятия към ведомството. на него бе обсъден проектът за национална стратегия за развитие на дребния бизнес от 2014 до 2020 г.

В последните години малките и средните предприятия понесоха основните трудности от кризата, много хора останаха без работа, посочи министър Стойнев. По думите му в последните години са фалирали над 100 хил. предприятия заради лош достъп до пазари, в това число на обществени поръчки, липса на достъп до финансиране, неефективни административни процедури, липса на защита от организации с монополно поведение.

Правителството заяви готовност за незабавно прилагане на мерки за подобряване на икономическия климат. Приета е програма за погасяване в рамките на три месеца на натрупаните към бизнеса задължения чрез актуализация на бюджета, каза Стойнев.

Той предложи на дребния бизнес да се създаде конкретен механизъм с конкретни срокове и с оценка за въздействието на предлаганите законодателни инициативи.

Приоритет в икономическата дейност на правителството е възстановяването на доверието и нормализирането на инвестиционния климат. За това първостепенно ще се работи за премахване на всички форми на административно-силов натиск и изнудване на фирмите, заяви Драгомир Стойнев. Държавата трябва да бъде много по-активна в преодоляването на конкретните проблеми на малките е средните фирми и тя не трябва да 4спуска“ отгоре правилата, а да се съобразява с потребностите и проблемите на всички фирми.

Краткосрочно ние трябва да стабилизираме малките и средните предприятия чрез подходяща среда, чрез мерки за преодоляване на междуфирмената задлъжнялост, чрез облекчаване на процедури, чрез прозрачност и достъпност на обществените поръчки. Нo в същото време няма да изпускаме и дългия хоризонт – колкото сме по-съизмерими с добрите европейски стандарти, толкова по-съвместими ще бъдем при използване на европейски програми и средства в сектора на МСП, каза министърът.

Проектостратегията ще бъде на разположение на всички заинтересовани на сайта на МИЕ в продължение на 8 седмици и е отворена за всякакви идеи и коментари, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?