Кабинетът в Букурещ е гарант за кредит по договор с EADS за контрол над границите

Сключеният между румънското правителство и европейската въздушно-отбранителна и космическа компания (EADS) договор за осъществяване на контрол по границите на Румъния ще бъде финансиран с кредит, гарантиран от правителството, съобщи румънският министър на евроинтеграцията Александру Фъркаш, цитиран от агенция Медиафакс.

По-рано тази седмица делегацията на Европейската комисия в Букурещ поиска от румънското правителство да даде обяснение за договора, който е на стойност един милиард евро. Според румънския печат парите, които ще бъдат изразходвани за купуване на оборудване, което да засили контрола по границите на Румъния, ще бъде по програмата ФАР. Икономическият анализатор Константин Рудницки обърна внимание на конфиденциалния начин, чрез който е сключен договорът.

Румънският премиер Адриан Нъстасе защити договора и обясни, че не са искани оферти, защото въпросът е свързан с националната сигурност.

Средствата за изпълнение на контракта не са от фондове на ЕС, заяви министър Фъркаш в четвъртък. Парите ще дойдат от заем, гарантиран от правителството, заяви още министърът, но не уточни банката, от която ще бъде взет кредитът.

Фъркаш каза също, че в надпреварата за договора е имало доста фирми, не само европейски, но не спомена имената им, отбелязва агенция Медиафакс.

Според договора, подписан преди две седмици в присъствието на премиера Нъстасе и германския канцлер Герхард Шрьодер, EADS ще достави оборудване за наблюдение и контрол на границите на Румъния, както и ще координира модернизацията на хеликоптери, кораби и центрове за техническо оборудване и екипировка на гранична полиция.

В България EADS също проявява интерес към модернизацията на военните хеликоптери.

Споделяне

Още от Балкани