Кабинетът забранява хавлии на дюните, след като не успя да спре строежите

Кабинетът забранява хавлии на дюните, след като не успя да спре строежите

Правителството одобри промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които се забранява разполагането на всякакви плажни принадлежности върху дюните. Целта е да бъдат опазени природните образувания, съобщи правителствената информационна служба в сряда.

На практика това означава, че няма да могат да се поставят дори хавлии не само върху плажните дюни, но и на тези в близките до крайбрежието зони. Допълнителен проблем е, че природните образувания рядко са обозначени, което може да донесе солени глоби на нарушителите на забраната.

Спорната промяна в закона идва на фона на новата вълна на застрояване на Черноморското крайбрежие и отказа на държавата да изкупи дюните, които се водят земеделски земи по документи, за да бъдат запазени. За първи път одобрените сега рестрикции бяха лансирани миналото лято, което предизвика недоволството на диво къмпингуващите, и в последствие беше оттеглена.

Промените

Проектът за промени в ЗУЧК беше публикуван за обществено обсъждане на 8 август. От прессъобщението на правителството не става ясно дали това е окончателният вариант, който ще бъде внесен в Народното събрание.

Посочено е само, че се забранява поставянето на плажни принадлежности върху дюните, както и преминаване или спиране върху тях на всякакъв род превозни средства, ремаркета и полуремаркета и поставянето на преместваеми обекти на неохраняемите плажове.

Според публичния проект забраните се отнасят за подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни в зоните А и Б, както и урбанизираните територии на населените места след границите на зона А.

За нарушение на забраната за палатки и хавлии се предвижда глоба от 1000 лв. до 3000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв., е посочено в законопроекта. За преминаване, паркиране и други нарушения върху дюни глобите са от 1000 лв. до 3000 лв., или имуществена санкция от 3000 лв. до 5000 лв. При второ и всяко следващо нарушаване на двете забрани глобите нарастват съответно до 7000 лв. и до 25 000 лв.

В предложените от правителството промени в ЗУЧК са включени и санкции за плажни оператори, ако не осигурят достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности на посетителите. Глоба има и ако в нарушение на закона, фирма ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове.

Прецизирани са още и нормите, засягащи органите, които са ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията, се казва в съобщението.

Без диалог

Въпреки даденото преди година обещание, че държавата в диалог с неправителствения сектор ще реши проблема с т. нар. диво къмпингуване това не е видно от публикувания законопроект.

За сметка на това от забраните могат да пострадат както редови плажуващи, така и къмпингарите.

Дюните масово не са обозначени или заградени и така всеки може да отнесе солидна санкция.

Палатки и кемпери пък често се разполагат в горичките зад плажовете, където проблемът е същият.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?