Кабинетът заменя прозрачна сделка за БТК с политическо решение

Асоциацията на чуждите инвеститори в България днес излезе със специално становище по сделката за БТК, в което обвини правителството, че се опитва да замени приватизационната процедура за телекома с политическо решение за продажбата му.

Забавянето и търсенето на различни причини да не се сключи договор с избрания кандидат, опитите за замяна на прозрачната приватизационна процедура с изпълнение на политическо решение, в голяма степен обезкуражава потенциалните външни инвеститори. Това се казва в разпространеното становище на Българската международна стопанска асоциация (БИБА).

Според чуждестранните инвеститори в България, прозрачността при вземането на решения трябва да бъде водещ принцип за процеса на раздържавяване.

Асоциацията предупреждава, че в чуждестранните инвеститори могат да се породят съмнения в откритостта и икономическите мотиви при вземането на решения, важни за развитието на българската икономика.

От асоциацията напомнят, че всяка неяснота, прекомерно забавяне или административни пречки пред икономиката влияят отрицателно върху инвестиционния рейтинг на България.

БИБА смята, че е крайно време да приключи приватизационната процедура за БТК, която по всеобщо мнение отговаряла на всички правила на закона.

Досега на два пъти Надзорният съвет на Агенцията за приватизация се опита да предотврати сделка с класирания на първо място кандидат - "Вива венчърс" на американския инвестиционен фонд "Адвент". И двата пъти действията на надзора бяха съгласувани с премиера Симеон Сакскобургготски и под натиск от страна на коалиционния му партньор Ахмед Доган.

На 7 май Надзорът на АП отхвърли приватизационния договор с "Вива венчърс", но през юли Върховният административен съд отмени всички мотиви за това решение.

На 15 август надзорниците отказаха да вземат решение по сделката като обясниха, че всъщност проектодоговор не им е бил внесена, защото липсвала декларация, която да потвърждава, че в преписката присъстват всички необходими документи.

В мотивите на едно от последните решения на ВАС по сделката от началото на септември обаче бе казано, че документацията е била внесена изрядно и отказът на надзора да се произнесе по същество съвпада с третата правна възможност за действия на Надзорния съвет - одобрение с мълчаливо съгласие.

В момента има две висящи дела по приватизационната процедура. Кандидат-купувачът "Вива венчърс" атакува пред тричленен състав на ВАС решението на правителството от 10 май, с което кабинетът даде указания на Агенцията за приватизация да премине към преговори с класирания на второ място консорциум "Коч холдинг"- "Тюрк телеком".

Другото дело е пред петчленен състав на ВАС, където Надзорният съвет на АП обжалва съдебното решение за мълчаливото съгласие.

Споделяне

Още от Бизнес