Кабинетът запазва прогнозата си за 3% спад на БВП

Кабинетът запазва прогнозата си за 3% спад на БВП

Правителството запазва очакването си от април за 3% спад на БВП през 2020 г. и в есенната макроикономическа прогноза. Документът бе публикуван във вторник вечерта от Министерството на финансите.

През второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП.

През 2021 г. се очаква растежът на БВП да бъде 2.5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019 г.

Средногодишният спад на заетостта през 2020 г. се очаква да бъде около 2.6%, а коефициентът на безработица – 5.6%, пише в прогнозата.

Заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020 г., а през следващата година то ще се ускори както от частния сектор, така и от планираното увеличение на доходите в публичния сектор.

Средногодишната инфлация за 2020 г.се прогнозира да бъде 1.4%. Увеличената несигурност през 2020г. се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес