Кабинетът заплаши със съд шефовете на закъсали държавни фирми

Кабинетът заплаши със съд шефовете на закъсали държавни фирми

Правителството ще търси отговорност на ръководствата на държавните търговски дружества, които не са в добро състояние. Финансовият министър Симеон Дянков съобщи в четвъртък, че премиерът Бойко Борисов е наредил всички министри, към чиито ведомства има търговски дружества, до десет дни да изискват финансовото състояние на предприятията и тяхната задлъжнялост. Информацията ще бъде обобщена от финансовото министерство и ще се търси отговорност, включително и съдебна, на лошите стопани – изпълнителни директори и бордове.

Става въпрос за около 300 търговски дружества, в които държавата е мажоритарен собственик.

Дянков съобщи още, че близо 64 млн. лв. допълнително ще постъпят в бюджета от шест търговски дружества с държавно участие. Дружествата "Летище София” ЕАД, "Кинтекс” ЕАД, "Български енергиен холдинг” ЕАД, "Български пощи” ЕАД, "Булгартабак холдинг” АД и "Информационно обслужване” АД ще разпределят допълнителен дивидент за акционерите от 50% от печалбата им за 2008 година.

Шестте дружества въобще не са разпределяли или са разпределяли малък дивидент за миналата година. Те ще раздадат и още близо седем милиона на останалите акционери.

Държавата ще получи 15.106 млн. лв. от Летище София, 564 хил. лв. – от "Кинтекс”, 23.5 млн. лв. – от Българския енергиен холдинг, 1.520 млн. лв. – от "Български пощи", 21.159 млн. лв. – от "Булгартабак холдинг” и 1.8 млн. лв. – от "Информационно обслужване”.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че финансовото състояние на тези дружества е стабилно и изплащането на дивидента няма да наруши тяхната работа.

Вече е направен анализ на дружествата с над 50-процентно държавно участие, от които държавата в последните години не е изисквала дивидентите и сега смята да го направи. Министерството на икономиката и енергията вече е завело иск срещу "Международен панаир Пловдив" АД, което не е плащало дивиденти за последните три години.

Набраните допълнително средства ще бъдат насочени към покриването на дефицита предимно в сферата на здравеопазването.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?