Кабо Верде кани български инвеститори в туризма

От май пада визовият режим за европейските граждани в африканската страна

Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва и Бойко Борисов

Кабо Верде има интерес от развитие на двустранните отношения с България в сферата на туризма, образованието, високите технологии, икономиката и културата. Това стана ясно след среща между премиера на африканската страна Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва и българския му колега Бойко Борисов в София.

България, в контекста на председателството на Съвета на ЕС, би могла да бъде посредник и модератор в отношенията между Европа и Кабо Верде, която е "действително истински демократична" държава в тази част на света, каза Борисов след срещата.

По думите му страната е пример как би могло "да спрем в един момент с непрекъснатите помощи за Африка, а в същото време миграционният поток оттам, особено през маршрута Либия-Италия, който придобива огромни размери".

"Ние споделяме вашата визия за Африка. Нашата страна е малка и разбираме, че развитието се прави, когато се използват максимално добре всички ресурси - гражданското общество, образованието качеството на живот и свобода на гражданите, възможността да участват в процеса на развитие на собствената си страна и смятаме, че ако тази гледна точка бъде възприета от ЕС и той възприеме Кабо Верде като пример за демократична държава от каквато Африка се нуждае, би могло да бъдат развити добри отношения - политически, икономически и финансови, за да развиваме все по-добри условия за щастлив живот на африканските граждани, за да се снижат тенденциите към неконтролирана миграция", каза премиерът на Кабо Верде.

Той изтъкна, че работи африканската страна да стане трамплин за европейските държави към Африка, за европейския бизнес и инвестиции. От май падат визите за гражданите на ЕС в Кабо Верде, каза Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва.

Той изтъкна, че страната му предлага стабилност, доверие и предвидимост на политиката си и на обществения ред, за да дойдат инвеститорите. Българските фирми бяха поканени да инвестират в различни сектори, особено в сферата на туризма. Секторът отчита около 20 на сто годишен ръст и формира 25 на сто от БВП на Кабо Верде. Редица инвеститори са вложили средства, каза Жозе Юлисиш де Пина Корея и Силва.

Освен туризма Кабо Верде има интерес и към задълбочаване на сътрудничеството с България в сферата на образованието. В момента студенти от африканската страна учат в Медицинския университет в София.

Председателят на парламента Цвета Караянчева се е ангажирала да съдейства за сформирането на група за приятелство с Кабо Верде в българския парламент.

Споделяне

Още от Бизнес