Кадафи: Фондът за заразените със СПИН деца е празен

Кадафи: Фондът за заразените със СПИН деца е празен

Либийският лидер Муамар Кадафи определи свободата на петте български медицински сестри и палестинския лекар като “глупости без значение”. Това предаде БНР в четвъртък.

В последната си реч за миналата година пред религиозни личности, чуждестранни дипломати и представители на либийските народни комитети Кадафи акцентира върху средствата, събрани в международния фонд за подпомагане на заразените със СПИН либийски деца. По думите му фондът е празен и трябва да бъдат разобличени тези държави, които твърдят, че са създали фонд за решаване на проблемите на децата.

“Това е лъжа, касата е празна. Нито една държава или фирма не е дарила пари за децата”, заявява либийският лидер.

“Какво да кажа за тези, които мамят света, като казват, че са създали международен фонд за подпомагане, лечение и обезщетение на заразените деца – това е лъжа, фондът е празен! Нека разобличим тези държави, които твърдят, че са създали международен фонд за решаване на проблемите на тези деца. Това е лъжа, празна каса. Нито една държава или фирма не е дарила пари за децата”, твърди Кадафи.

Международният фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН либийски деца бе създаден на 23 декември 2005 г. по инициатива на Европейския съюз. До този момент ЕС и България са внесли в него най-малко 3,5 милиона евро.

Муамар Кадафи обвързва съдбата на либиеца, който бе осъден на доживотен затвор за атентата на американски самолет над Локърби, Шотландия, на 21 декември 1988 г., с тази на българските медицински сестри и палестинския лекар.

“Абдел Басет ал Меграхи е невинен. Международните наблюдатели признаха, че в залата на съда е имало представители на чужди разузнавателни служби. И същите тези представители шепнеха нещо на съдиите. Това означава, че съдът е съмнителен, невалиден”, коментира Кадафи. И продължава:  “Въпреки това никой не нареди Меграхи да бъде освободен. Сега ние казваме: Нека шотландският съд го освободи! Вие казвате: Не, няма да го освободим! Няма да излезе на свобода ли? Тогава и медиците няма да излязат.“

Обвързването на делото срещу българските медици в Либия със случая "Локърби" е напълно неприемливо и необосновано, заявиха в четвъртък от Министерството на външните работи (МВнР).

Говорителят на МВнР Димитър Цанчев каза пред БТА, че изваждането отново на бял свят на хипотези, които отдавна са били отхвърлени като несъстоятелни и от самото либийско правосъдие, е непонятно. Всякакви изявления, които оставят впечатление, че изходът от делото срещу медиците е предрешен или се поставя в зависимост от други казуси, предизвикват недоумение, каза Цанчев. Това си противоречало особено на фона на заявленията на либийската страна, че решението на съда от 19 декември не е окончателно и съдебната процедура по делото още не е приключила.

От Външно отбелязаха, че трябва по достойнство да се оценява ангажираността на международната общност с трагедията на заразените със СПИН либийски деца и нейните усилия за създаване на условия за лечението им.

В уебсайта си научното списание “Нейчър” твърди, че приемането на България в ЕС ще засили международния натиск върху Либия заради произнесените от Наказателния съд в Либия на 19 декември м. г. смъртни присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Изданието посочва, че новият статут на България като член на ЕС ще гарантира засилването на натиска срещу либийската държава. В материала, който описва хода на делото и как либийският съд не се е съобразил с научните доказателства, оневиняващи българките и палестинеца, “Нейчър” припомня също и за писмото на Бенита Фереро-Валднер до либийското външно министерство.

В документа еврокомисарят по външните отношения заяви, че Европа не може да приеме присъдите и че се надява Върховният съд на Либия да отмени несправедливите смъртни присъди.  “Нейчър” цитира също и изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че либийският съд е издал ужасна присъда, както и обещанието на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че ЕС ще продължи да оказва натиск върху Либия не само да участва в намирането на решение, но и да намери окончателно решение.

“Нейчър” отбелязва още, че за разлика от тези остри изявления, президентът на САЩ Джордж Буш и държавният секретар Кондолиза Райс само са изразили разочарование от потвърждаването на смъртните присъди на българките и палестинеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?