Къде са сирийските бунтовници след последните си поражения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като изгубиха Източно Алепо през декември и Уади Барада (долината Барада) в неделя, сирийските бунтовници изглеждат в прекалено слаби позиции за предстоящите мирни преговори под егидата на ООН, които във вторник бяха отложени за 20 февруари.

Къде са бунтовниците?

Близо шест години след началото на конфликта най-значимите завоевания на бунтовниците бяха стопени до такава степен, че сега те контролират едва шепа региони, главно на северозапад.

Те загубиха голяма част от територията си край Дамаск и претърпяха най-голямото си поражение, когато силите на режима установиха през декември пълен контрол над северния град Алепо.

Под контрола на бунтовниците сега са останали едва 13 процента от територията на страната според Фабрис Баланш, експерт по Сирия от Вашингтонския институт. Това включва провинция Идлиб, където джихадистката групировка "Фатах аш Шам" (бившия клон на Ал Каида) здраво се е окопала.

Бунтовниците контролират част от Източна Гута край Дамаск и няколко сектора в централната и южната част на страната.

"През 2013 г. постоянните нападения на бунтовниците заплашваха центъра на Дамаск и комуникационните пътища за навън", казва Баланш. "Но днес са в отбранителна позиция, разделени, обкръжени и без надежда за победа".

Силите на режима приложиха стратегия на изтощаване, "разчитайки, че населението ще се умори от бомбардировките, обсадите и произвола на бунтовниците", каза експертът.

"Отне четири години, но вече режимът може да се смята за победител, въпреки че все още има огнища на съпротива".

Кои са последните поражения?

След като отвоюваха източната част на Алепо през декември, проправителствените сили превзеха в неделя Уади Барада, на 115 км северозападно от Дамаск. Тази местност се изплъзна от ръцете на режима през 2012 г., но мина отново под негов контрол след повече от един месец сражения и споразумение, сключено с бунтовниците.

Уади Барада е регион от жизнена важност за водоснабдяването на Дамаск и околностите му, където живеят 5,5 милиона души. Режимът обвини бунтовниците, че са извършили умишлен саботаж, прекъсвайки инсталациите и причинявайки спиране на водата в столицата от 22 декември.

Бунтовниците отвърнаха, че бомбардировките на режима са унищожили инфраструктурите.
Споразумение, сключено между режима и бунтовниците, в крайна сметка позволи на около 700 бунтовници и 1400 цивилни да напуснат Уади Барада и да отидат в провинция Идлиб - последния голям бастион на бунтовниците в Сирия според Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Правителството сключи през последните месеци подобни "помирителни" споразумения в още най-малко шест зони около Дамаск.

"Бунтовниците окончателно изгубиха Дамаск", твърди Баланш. Според него отвоюването на Уади Барада от армията и нейни съюзници като ливанската групировка Хизбула е част от стратегията за елиминиране на бунтовническите действия около Дамаск, започнали през 2013 г.

"Най-разумните (бунтовници) опитват вече да договорят със сирийското правителство амнистията си. За останалите няма друга надежда, освен да бъдат трансферирани към Идлиб", каза той.

Какво се случва в идлиб?

Тази граничеща с Турция провинция е последното укрепление на бунтовниците.

От няколко месеца тя е театър на бойни действия между някои бунтовнически групи и "Фатах аш Шам", досегашен техен съюзник.

Според експерта по джихадистките движения Айман ал Тамими тези боеве може да мутират в същинска война, която "Фатах аш Шам" не е готова да загуби.

В Идлиб вече се очертават два вражески блока: единият воден от "Фатах аш Шам", а другият от "Ахрар аш Шам" - най-могъщата бунтовническа фракция, която преди бе съюзник на джихадистката групировка.

Режимът и руският му съюзник могат да се възползват от разделенията сред бунтовниците, за да започнат офанзива към Идлиб, предупреди Баланш.

"Това е война вътре в бунтовническото движение" между привържениците на твърдия курс и тези, които са склонни на политическо уреждане на конфликта, каза той.

"Това отговаря на стратегията на Русия да разделя и владее, преди да подкрепи настъпление срещу провинция Идлиб".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?