Кадровиците на Темида допуснаха прокуратурата и клюките да кадруват в съда

Ясен Тодоров. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет сътвори в четвъртък пореден безпрецедентен случай, допускайки действия на прокуратурата да станат причина за блокиране на кариерата на магистрати. Прокурорът от Софийската районна прокуратура Петко Минев бе показал достатъчно знания, за да спечели едновременно конкурсите за повишаване в Софийската градска прокуратура и за съдия в Пловдивския окръжен съд.

Оказа се, че срещу Минев има подаден сигнал, който се проверява от специализираното прокурорско звено за борба с корупцията в София. На ВСС не бе дадена никаква информация за какво е проверката и кадровият орган бе оставен да решава на тъмно. Същевременно съдебният съвет бе изрично информиран, че срещу прокурор Минев не са събрани достатъчно данни за извършено престъпление, което би довело до образуване на досъдебно производство.

Етичната комисия на ВСС бе излязла с позиция, че Петко Минев притежава достатъчно морални и професионални качества, за да бъде назначен. Въпреки това само 9 членове на ВСС гласуваха "за" него при нужни 13 гласа. Така той не беше назначен, въпреки че отговаряше на всички изисквания на закона. Зад това решение застанаха същите хора, които преди ден назначиха "човека на Бойко" Димитър Узунов за представляващ ВСС.

Прецедентът, който съветът създаде, е изключително опасен. Той позволява на прокуратурата да блокира всяко назначение в съдебната система, започвайки предварителна проверка срещу кандидат. Институтът на предварителната проверка не фигурира в Наказателно-процесуалния кодекс и няма никаква стойност в наказателния процес. Проектът за Закон за съдебната власт на екипа на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който все още отлежава в правосъдното министерство, предлага отпадането на тези прокурорски проверки, защото те се използват и злонамерено.

В случая злонамерено постъпи ВСС. С решението си кадровиците на Темида дадоха възможност на всеки гражданин да подаде сигнал до прокуратурата срещу кандидат за позиция в съдебната система, а прокуратурата на свой ред е длъжна да образува проверка. Ето как кариерата на един магистрат ще бъде блокирана без значение дали в сигнала има само клюки или данни за извършено престъпление. При решението си за прокурор Петко Минев ВСС дори не знаеше какви са клюките.

"Ако ние създадем прецедент сега, ще вземем едно неинформирано решение. Това е много опасно, защото всеки ще може да се окаже елиминиран чрез подаване на жалба към прокуратурата. Така самото подаването на сигнал може да се окаже престъпление срещу правосъдието. Може да има и набеждаване. Това наше решение ще падне в съда", предупреди Магдалена Лазарова, която е бивш прокурор в Софийската апелативна прокуратура.

Шефът на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров обясни, че досега съветът не се е сблъсквал с идентични казуси и даде зелена светлина за отхвърлянето на кандидатурата на прокурора Петко Минев. После самият Тодоров не подкрепи развитието на кариерата на прокурора.

Юлия Ковачева (бивш съдия във Върховния административен съд) припомни на колегите си, че законът ги задължава да назначават магистратите, когато изпълняват всички изисквания. В случая Минев е спечелил конкурсите си, а самата Етична комисия на ВСС го е оценила положително.

"Ние не знаем нищо. На какви основание ние ще му откажем повишение. Какво ще кажем на съда? Как ще защитим своето решение? Проверката може да се откаже основателна, но ние не знаем", попита Юлия Ковачева. Малко по-късно тя напомни на колегите, че ВСС е повишавала дори магистрати с влязло в сила дисциплинарно наказание. "Наистина недоумявам", каза Ковачева.

"Самото наличие на проверка означава, че под съмнение са поставени морално-етичните качества на магистратите", обяви Галя Георгиева (бивш съдия в Пловдивския апелативен съд). Самото наличие на проверка обаче не означава нищо за никого, особено при пълната липса на информация във ВСС, което тя като съдия би трябвало много добре да знае.

На това обърна внимание дори Васил Петров (адвокат), който обикновено гласува с мнозинството.

"Опасно е това, което се опитваме да направим и се поддържа тук. Ще направим така, че магистратите ще започнат да се препятстват един друг. Може някой да отиде и да каже на свой познат: "Абе отиди да пуснеш един сигнал срещу този". Тогава ще стане страшно", каза Петров, но и това не помогна.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?