Кадровиците на Темида пренаредиха конкурс в полза на "наши момчета"

Синът на члена на ВСС Незабравка Стоева и братът на следователя Пепи Еврото изненадващо станаха градски прокурори

Кадровиците на Темида пренаредиха конкурс в полза на "наши момчета"

Чрез пренареждане в класирането на конкурс за прокурори в Софийската градска прокуратура (СГП) синът на члена на Висшия съдебен съвет Незабравка Стоева и братът на шефа на столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото получиха нови по-високи позиции в съдебната система.

В четвъртък ВСС гласува назначението в СГП на Радослав Стоев и на Емил Петров.

Конкурсът за назначаване на прокурори в окръжните прокуратури е обявен на 12 ноември миналата година. Свободните щатни бройки са общо 57, като 21 от тях са в Софийската градска прокуратура. Явяват се общо 282-ма кандидати, сред които и Радослав Стоев и Емил Петров. Събеседването с кандидатите е проведено през юли тази година.

На 31 юли на сайта на ВСС е публикувано класирането. От него става ясно, че Радослав Стоев и Емил Петров не успяват да се класират за СГП, защото са съответно на 22-ро и 23-то място. Те са първа и втора резерва.

Пет дни по-късно ресорната комисия във ВСС взема решение да ревизира практиката за класиране на кандидатите, което се оказва в полза на двете резерви. Промяната е свързана с преценката на ранга и позицията на кандидатите. По старата система преценката се прави към момента на класирането. По новата рангът на кандидатите се прави към момента на подаването на документите за участие в конкурсите.

По първата система Радослав Стоев и Емил Петров остават 22-и и 23-и, защото за няколкото месеца от подаването на документи до момента на класирането, техни конкуренти са получили по-висок ранг в съдебната система. Така двамата са били изпреварени. Промяната на методиката обаче пренарежда класирането и те успяват да влязат в бройката на 21 нови градски прокурори.

По време на заседанието в четвъртък мнозинство във ВСС утвърди назначенията. Само членовете на съвета Юлия Ковачева и Камен Иванов заявиха, че не са съгласни с промяната на практиката и пренареждането на списъците с кандидатите. Иванов заяви, че така ВСС създава противоречива практика.

Председателят на ресорната комисия във ВСС Милка Итова обясни единствено, че по въпроса за конкурса ще се произнесе Върховният административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?