Как атентатор самоубиец стигна от Сирия до германския град Ансбах

Мохамед Далил
За германските власти той беше Мохамед Далил, 27-годишен травматизиран от войната сириец, дошъл в Европа да търси убежище, а за "Ислямска държава" - Абу Юсеф, заминал на лечение в Европа ранен джихадист, възнамеряващ да се върне на бойното поле, пише в. "Ню Йорк таймс".
 
Две седмици след като взриви раница с химикали и остри метални предмети близо до мястото на музикален фестивал в южногерманския град Ансбах, истинската му самоличност и подбуди остават неясни.
 
Този факт породи смущаващи въпроси за бежанската политика на канцлера Ангела Меркел, докато Германия работи за приобщаването на близо милион мигранти и се сблъсква с призиви за по-твърд подход от страна на сили, начело с надигащата се крайна десница.
 
И преди вълната от нападения, извършени от бежанци, германските власти и други в Европа бяха обезпокоени от проникването на терористи, но случаят с Далил показа нагледно на германците опасността, която представляват бивши бойци от различните страни в многопластовия конфликт в Сирия, пристигащи заедно с цивилните. Той засили и съмненията дали властите са наясно кого допускат в страната и подчерта предизвикателството при проверката на самоличността, документите и миналото на онези, на които позволява да останат, коментира вестникът.
 
Кандидатствайки за убежище в Европа, Далил изглежда е разкрасявал или пропускал ключови части от миналото си, като постоянно променял разказите си. Документи показват, че Далил е влязъл в Европа незаконно през юли 2013 г. през България, където пристигнал с мобилен телефон "Сони експерия" и зарядно устройство, две карти памет от по два гигабайга, два комплекта слушалки, флашка от един гигабайт и осем банкноти по 100 долара.
 
Един от хората, към които се обърнал за помощ при пристигането си в Европа, била Илиана Савова, директор на Програмата за правна защита на бежанци към Българския хелзингски комитет. Тя потвърди, че Далил е бил сред 290 кандидати за убежище, потърсили помощ от организацията. Това станало през ноември 2013 г. Далил казал, че няма пари и къде да живее, и че се нуждае от лечение на коляното.
 
Спомням си ясно този случай, тъй като не виждаме често хора с парчета от шрапнел в крака. Той обясни, че това станало при експлозия на снаряд в дома му, която убила жена му и децата му, каза Савова, цитирана от всекидневника.
 
Далил не се оплакал от мъчения по време на двумесечното си задържане в България, както направил по-късно пред германските власти. Българските власти казаха, че не знаят той да е бил подлаган на малтретиране. Далил показал раните от шрапнел в крака си, но не проявил признаци на психическа нестабилност или радикализация, посочва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. 
 
Сириецът получил убежище, но не и желаното лечение и през 2014 г. заминал за Австрия, където също поискал убежище. Било му отказано, тъй като се ползвал със закрила в България. Няколко месеца по-късно заминал за Германия.
 
Там за първи път се оплакал, че е бил малтретиран в България. Далил имал няколко сеанса през 2015 г. и един през юли тази година при германски терапевт, който заедно с жена си ръководи организация, консултираща жертви на травма и бежанци. Семейството не може да приеме идеята, че Далил е терорист, подкрепял "Ислямска държава". Миналата година германски доброволец запознал със случая на Далил ляв парламентарист. Депутатът писал до властите, призовавайки ги да разрешат на Далил да остане, понеже откакто му било наредено да се върне в България, няколко пъти постъпвал в болница за психическо лечение и бил склонен към самоубийство. 
 
На 24 юли Далил се самовзриви в Ансбах, при което рани 15 души, припомня вестникът.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?