МВР отрича насилие срещу атентатора от Ансбах

МВР отрича насилие срещу атентатора от Ансбах

Атентаторът от Ансбах не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие в България. Това съобщиха от Министерство на вътрешните работи по повод медийни публикации.

От МВР посочват, че сирийският гражданин е задържан на 19 юли 2013 г. при нелегално влизане в страната ни. Същия ден е настанен в Специализиран дом за настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция“-МВР.

Съобразно стандартната процедура му е извършен незабавен преглед от дежурния медик, при който не са констатирани здравословни отклонения. По време на престоя си в специализирания дом чуждият гражданин не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие. Лекуван е от остра вирусна инфекция с поставена диагноза и изписано медикаментозно лечение.

От проведените беседи е изяснено, че иска закрила в България поради страх от войната в Сирия, показал е белезите си по краката, получени от шрапнели.

На 29 юли 2013 г., чужденецът е подал молба до ДАБ. На 27 август 2013 г. той е предаден на регистрационно-приемателен център в София. Преди това отново му е извършен медицински преглед, при който не са констатирани здравословни проблеми и оплаквания.

Германски медии, цитирани от бТВ, съобщиха, че 27-годишният сириец е описал в писмо защо се страхува да бъде върнат в нашата страна.

Още в понеделник германските власти съобщиха, че 27-годишният мъж е трябвало да бъде депортиран в България съгласно Дъблинския регламент, тъй като това е първата страна от ЕС, в която е бил регистриран.

Те отбелязват, че истинността на твърденията не може да бъде доказана. Писмото е предоставено от неправителствена организация на германски политик от партията на Левите.

Мохамед твърди, че през Турция е влязъл в България през юли 2013 година и е продължил към Сърбия, но на границата е заловен. Твърди, че е бил пребит от български полицаи, защото отказал да даде отпечатъци. Два месеца е държан в единична килия. След ареста е преместен в бежански лагер.

Сириецът пише още, че не е получил медицинска помощ, от каквато е имал нужда. При въздушно нападение в родния му град Алепо е ранен и имал метални частици в ръцете и краката. Затова със самолет успява да стигне до Австрия, където е опериран.

След възстановяването му австрийсиките власти подготвяли връщането му в България, но мъжът успява да избяга и да стигне в Германия, където отново подава молба за статут на бежанец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?