Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България

Той е живял у нас половин година, Агенцията по бежанците е отказала да го приеме обратно

Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България

27-годишният сириец, който се самовзриви в германския град Ансбах и рани 15 души, е трябвало да бъде депортиран в България, съобщи говорителят на германското вътрешно министерство Тобиас Плате.

Според Дъблинския регламент от 2007 година мигрантите се връщат в първата държава членка на Европейския съюз, в която са били регистрирани.

Oт българското вътрешно министерство уточниха, че сириецът е бил в България от есента на 2013 г. до средата на 2014 г. и е бил настанен в бежанския лагер в столичния квартал "Овча купел". 

Той е влязъл в Германия преди две години, но молбата му за убежище е била отхвърлена.

Германските власти два пъти са предупреждавали 27-годишният мъж, че ще бъде депортиран в България - на 22 декември 2014 г. и преди няколко дни - на 13 юли. 

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер уточни по-късно в понеделник, че заповедта за депортацията му в крайна сметка е била спряна заради психическите му проблеми. 

Той е правил два опита за самоубийство, бил е лекуван в психиатрична клиника и е известен на полицията.

"Ние се свързахме с българските власти, които ни информираха, че на извършителя е предоставен бежански статут. В резултат на това на 2 декември 2014 г. молбата за убежище е отказана и е наредена депортация за България. Съдът в Ансбах е потвърдил това решение”, каза още Томас де Мезиер.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова посочи обаче, че той не е имал бежански, а хуманитарен статут.

"С  хуманитарен статут той може да се придвижва на територията на нашата страна и в ЕС. Септември 2014 г. получаваме информация от немските власти, че лицето е подало молба и те желаят по Дъблинския регламент да го върнат в страната, ние обаче ги информираме, че лицето има статут и не попада в категорията лица, които подлежат, и съответно нямаме друго запитване или друга кореспонденция”, заяви Петя Първанова.

Сириецът обаче може да бъде върнат в България съгласно спогодба за реадмисия, но такава процедура не е била задействана.

Главният секретар на МВР Георги Костов отбеляза от своя страна, че докато е бил в България, мъжът не е попадал в полезрението на полицията.
 
"Когато задържим незаконно проникнали в страната, най-напред тези незаконно проникнали търпят наказателно преследване за това, че са нарушили националното ни законодателство, след това се брифират от колегите от ДАНС и ако имат право на хуманитарен статут, такава процедура започва от Държавна агенция по бежанците", обясни още Костов.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?