Как човек с достъп до класифицирана информация е престъпник

Как човек с достъп до класифицирана информация е престъпник

През лятото на 2008 година на Алексей Петров е било издадено разрешение за достъп до класифицирана информация, което означава, че до тази дата той е проверяван и за него няма данни да е извършвал престъпления. Това каза пред БНР в неделя един от адвокатите на Петров Румяна Радкова, която по-късно с група лица, подкрепящи бизнесмена, бивш служител на ДАНС и преподавател в УНСС, даде специална пресконференция.

Според Радкова документът за достъп означава, че човекът, на когото се издава, няма престъпна дейност, защото преди издаването е бил проверен. Тя се позова на думи на вицепремиера Цветан Цветанов, който по друг повод бил казал, че достъпът до класифицирана информация означава, че човекът, който има такъв достъп, е "чист".

Алексей Петров е близо девет месеца в следствения арест по обвинения за организирана престъпна дейност, които е извършвал продължително време, и опитите на защитата му да го извади от ареста досега срещат отказа на съда.

Пред БНР председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова потвърди в неделя, че през лятото на 2008 г. оглавяваната от нея комисия е издала на Алексей Петров документ за допуск до секретна информация. Проверката обаче за издаването е била извършена от ДАНС, където Петров бе назначен като съветник на ръководителя на службата Петко Сертов.

"Съгласно Закона за защита на класифицираната информация всяка служба проучва сама своите служители", обясни Маркова. "Очевидно е, че за да бъде издадено разрешение, е била извършена проверка", допълни тя.

Според Маркова ДКСИ не се е запознала с делото по проучването, защото нямала това право. "Това би могло да бъде възможно единствено и само, ако на лицето е следвало да бъде издаден сертификат за работа с класифицирана информация на НАТО или на Европейския съюз. Така че делото по проучване стои в ДАНС, то се води от ДАНС, текущият контрол се осъществява от ДАНС...".

Маркова изброи според правилника на Закона за защита на класифицираната информация какво съдържа проучването, което ДАНС е трябвало да извърши, за да получи Алексей Петров достъп. Според чл. 147 от правилника за приложение на закона, за да се подготви проучването, "трябва чисто съдебно минало, медицинско свидетелство, три лица, които дават сведения за лицето, при това го познават за срок, по-дълъг от 5 години, трябва да са проведени с тях интервюта, също и със самото лице", обясни Маркова в потвърждение на думите на адвокат Радкова, че Петров е имал такъв достъп след проверка, извършена от ДАНС.

Адвокат Радкова потвърди по-ранни съобщения в медии, че действително има данни за мобилни съобщения, изпратени от Бойко Борисов на бившия агент на ДАНС и те издават приятелски отношения между двамата. Радкова дори цитира съобщение, изпратено от премиера Борисов до Алексей Петров с текст: "Успах се, ще закъснея" или "Ела по-късно в Министерския съвет". Съобщенията са отпреди края на 2009 г., а през октомври същата година Борисов нарече Алексей Петров "лоялен гражданин", когато той му занесе документ с гриф "секретно", който "изтекъл" от Министерския съвет.

В четвъртък Апелативният съд в София ще решава окончателно дали Алексей Петров остава в ареста, съобщиха от съда.

Миналата сряда Софийският градски съд отказа да промени мярката му за пореден път с мотива, че има събрани достатъчно доказателства, според които може да се предположи, че Алексей Петров е извършил престъпленията, в които е обвинен. Не е отпаднала и опасността да извърши друго престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България