Алексей Петров не е бит и не е припадал

Алексей Петров не е бит и не е припадал
Вътрешният министър Цветан Цветанов в понеделник опроверга информациите, че Алексей Петров е пострадал или може да пострада в ареста. Вицепремиерът заяви, че това са слухове, които се пускат от близки до бившия съветник в ДАНС хора.

Цветанов каза, че няма официална информация, която да потвърди твърденията, че Петров е припадал в килията. "Това е повече информация, която е пусната от тези, които искат по някакъв начин да създадат подобна тема за дискусия", обяви Цветанов.

"Всичко, което е необходимо, е направено, така че в тази посока сме предприели необходимите действия за гарантиране сигурността и смятам, че арестът е едно от сигурните места в държавата", допълни той.

Преди ден Иванка Славчева, инициатор на гражданското движение "Истината за Алексей Петров", съобщи на пресконференция, че е получила анонимно обаждане от "колега" на Петров, който я информирал, че е преведена голяма сума за ликвидирането на бившия "лоялен гражданин", който от февруари е задържан като лидер на престъпната група "Октопод".

След това се появи информация, че Петров е припаднал в ареста, след като е бил набит.

Цветанов откликна на призива от адвокатите на Петров – да обясни за срещата си с него няколко месеца преди задържането му. Министърът отново повтори тезата си, че въпросната среща с Петров е проведена в присъствието на главния секретар на МВР Калин Георгиев по желание на бившата барета.

По думите на Цветанов, Алексей Петров заявил, че не страхува от никого. "Разговорът беше съвсем свободен, без да е свързан с нещо конкретно", обясни още вътрешният министър.

По-късно през деня от гражданското сдружение в подкрепа на Петров съобщиха, че в Плевен за последните две седмици са събрани 2500 подписа в подкрепа на исканията си. Подписката ще продължи до 8 октомври и ще бъде връчена на депутати, на главния прокурор и ще се депозира във Върховния касационен съд.

Подкрепящите Петров граждани настояват за повече прозрачност в разследването, а делата срещу него да бъдат гледани при открити врата. Говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска коментира, че обвинението не се притеснява от открит процес.

Иванка Славчева заяви, че гражданите ще се обърнат към премиера и министъра на правосъдието с настояване да бъде назначена независима, външна медицинска експертиза за здравословното състояние на Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?