Как Русия (не)отчита заболелите и починалите от Covid-19

Как Русия (не)отчита заболелите и починалите от Covid-19

Русия няма да включва в статистиката за заболеваемост и смъртност от новия коронавирус хора с положителен тест за Ковид-19, но без симптоми. Това предвижда документ, публикуван от здравното министерство в Москва и цитиран от руския вестник "Известия".

Безсимптомните пациенти "на практика нямат Covid -19" и в случай на смъртен изход причината са други техни тежки заболявания, обяснява академик Георгий Франк от ръководството на групата, разработила тази руска методика на базата на новата международна класификация на болестите, изготвена от СЗО.

В Русия се подлагат на аутопсия 98 процента от жертвите на инфекциозни заболявания и с точност се установява причината за смъртта. Това не се прави в никоя друга страна, подчертава Франк, цитиран от "Известия".

Вчера Русия е повторила печалния рекорд на починалите от Covid -19 за едно денонощие - 174 души, с което броят на жертвите достигна 4142, съобщи Ройтерс. Във вторник бе съобщено за 174 починали, а вчера - за 161.

Броят на заразените нарасна с 8371 до 379 051 по данни на оперативния щаб за борба с новото заболяване. Броят на оздравелите достигна 150 993, което е 40 процента от всички заразени, съобщи щабът, цитиран от ТАСС.

Нов етап на разхлабване на ограниченията в Москва

Властите в Москва започват от 1 юни нов етап от отмяната на ограниченията, въведени за спиране на разпространението на коронавирусната инфекция, предаде ТАСС.

"От 1 юни ще започнем втори етап от смекчаването на ограниченията, в рамките на който ще възстановят работа много търговски предприятия и сферата на услугите, а жителите на града, макар и с ограничения, ще могат да излизат на разходки", съобщи кметът Сергей Собянин.

Той припомни, че преди две седмици властите пристъпиха към първия етап на облекчаване на ограниченията, което позволи на над 300 големи промишлени предприятия да подновят работа, както и да се поднови строителството на жилища, детски градини, училища и други съоръжения.

Гражданите, включително хората над 65 години и страдащите от хронични заболявания, ще могат да излязат от дома си на разходка и да спортуват на открито. Отварят се и парковете.

Автосалоните, магазините за нехранителни стоки, обектите за химическо чистене и други услуги, при които няма продължителен контакт между служител и клиент, ще могат да подновят работа. Освен засилена дезинфекция в търговските обекти, купувачите и персоналът трябва да са с маски и ръкавици.

Започващият на 1 юни втори етап от разхлабването на антивирусните ограничения в Москва, обявен от кмета Собянин, е "може би леко закъснял опит да легализира осъщественото вече излизане на хората навън", заявява пред "Комерсант" политологът Михаил Виноградов.

Смекчавайки рестрикциите, Собянин се стреми "да създаде положителен информационен фон около дейността на московската градска управа", но хората "все едно си седят с дигитални нашийници, дори разходките ще бъдат разрешени само по график", възмущава се от системата за пропуски в столицата Вячеслав Лисаков, депутат от Държавната дума.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?