Каква ще е пенсията на Меркел след напускането на канцлерския пост

Каква ще е пенсията на Меркел след напускането на канцлерския пост

Германският федерален канцлер Ангела Меркел ще получава около 15 хил. евро ежемесечна пенсия след като напусне поста. Данните бяха оповестени от Съюза на данъкоплатците в Германия, който уточнява, че многогодишният стаж на Меркел в Бундестага, в правителството и като ръководител на правителството ѝ дават право на такава пенсия, предаде Дойче веле.

Самата сума се формира на базата на различни закони. Пенсията на Меркел за дейността ѝ в парламента се начислява в съответствие със Закона за депутатите в Бундестага; за работата в правителството – по Закона за федералните министри.

Съгласно Закона за депутатите от Бундестага, например, тя има право на максимална пенсия в размер на 65 процента от заплатата, тъй като работният ѝ стаж там е почти 31 години.

Както всички бивши ръководители на германското правителство и президенти на страната, след пенсионирането си Меркел има право на свой офис и неголям брой щатни служители, сред които офис мениджър, двама асистенти, секретар и шофьор.

Меркел ще остане канцлер на Германия до изборите за нов парламент на 25 септември, след които начело на правителството ще застане нов канцлер.

Ангела Меркел заема този пост в продължение на 16 години. През октомври 2018 г. тя се отказа от лидерския пост на партията си Християндемократически съюз и съответно няма да се бори за нов мандат като федерален канцлер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?