Какви са шансовете Сенатът да подкрепи импийчмънта на Тръмп

Залата на Сената

Медиите в САЩ претеглят в петък шансовете Сенатът на американския Конгрес да подкрепи гласуваното в Камарата на представителите искане за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

"Демократите в Сената се надяват на двупартийна подкрепа за осъждане на Тръмп", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

От екипа на лидера на демократите в Сената Чък Шумър се набляга на сътрудничеството с републиканците вместо на конфликт с тях, което навежда на мисълта, че демократите искат това тяхно второ усилие да осъдят Тръмп да получи по-широка двупартийна подкрепа от първото, когато само един сенатор републиканец застана на тяхна страна, пише вестникът.

Въпреки безпрецедентната бързина, с която Камарата на представителите гласува импийчмънт на президента в сряда, само една седмица след смъртоносния щурм на Капитолия от тълпа привърженици на Тръмп, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл отхвърли призивите на демократите горната камара да заседава преди 19 януари, както е по график, един ден преди встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Както стана ясно снощи Сенатът ще пристъпи към разглеждане на обвиненията срещу 45-тия президент на САЩ в рамките на процедурата по импийчмънт един час след церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен глава Джо Байдън на 20 януари. По сведения на "Политико", сенаторите ще започнат да разглеждат обвиненията срещу Тръмп, повдигнати от Камарата на представителите, в 13 ч. на 20 януари (20 ч. бълг. вр.), освен ако всичките 100 сенатори не решат друго, но тази вероятност е малка.

По традиция тържествената церемония по встъпване в длъжност на новия американски лидер се провежда на стъпалата на Капитолия точно в 12 ч. на обяд. Сенаторите ще трябва да дадат съгласие и за паралелното разглеждане на процеса по имипийчмънт заедно с утвърждаването на кадровите назначения на Байдън и реализацията на неговите законодателни инициативи.

Все повече сенатори републиканци, включително самият им лидер Мич Макконъл, изпратиха сигнали през последните дни, че са склонни да осъдят Тръмп по обвинението в "подстрекаване към бунт".

За такова осъждане е нужно мнозинство от две трети, което означава, че 17 от 50-те републиканци в Сената трябва да се присъединят към 50-те демократи. Някои сенатори демократи намекнаха, че този път процедурата може да е много по-кратка от процеса миналата година, който продължи 21 дни и завърши с оправдаване на Тръмп, отбелязва "Вашингтон пост".

"Сенатът планира процес за Тръмп докато Републиканската партия претегля рисковете от негово осъждане", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

При настъпилото разцепление сред републиканците, след като опитът на президента да промени изборните резултати предизвика сблъсъци, много от тях се опитват да преценят до какво би довело гласуване за осъждане на Тръмп. Ако това се случи, това създава възможност той да бъде дисквалифициран от заемане на изборна длъжност в бъдеще, пише изданието.

Остава обаче неясно дали 17-те сенатори републиканци, чиито гласове ще са необходими за осъждане на Тръмп с мнозинство от две трети, биха се съгласили да го обявят за виновен.

Сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм трескаво работи за създаване на достатъчно голяма група против осъдителна присъда с аргумента, че тя само би разпалила още повече страстите в една опасно разделена нация.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл изпраща смесени сигнали каква е позицията му по въпроса, като според републикански стратези и сътрудници в Капитолия той накрая може да наклони везните в едната или другата посока. Ако Сенатът гласува за осъждане на президента, той след това може да дисквалифицира Тръмп от заемане на изборна длъжност в бъдеще с обикновено мнозинство и тази перспектива мотивира хора и в двете партии, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?