Какво е казал Кадафи:

"Имаме трагедия, сполетяла една приятелска страна, но цялата наша страна също е сполетяна от трагедия...всяка страна си има своята трагедия", цитира либийската агенция думите на Кадафи. "В Бенгази се случи трагедия. Български медицински сестри и лекар, за когото се твърди, че е палестинец, инжектираха с вируса на СПИН 400 деца в болница в града. 47 от тях вече починаха, а останалите са на смъртно легло. Образувахме дело. Лично аз се намесих и помолих съдебните органи да забавят произнасянето на присъдата, докато не свършат всички извинения:

България поиска нейни представители да присъстват и ние казахме "добре, нека присъстват".

Представители на други държави също поискаха да присъстват - и на това се съгласихме. Адвокати от чужбина също дойдоха. Всички тези хора бяха в съда. Съдът осъди на смърт лекарския екип, който причини смъртта на 47 деца, а останалите деца също ги очаква смърт. И какво се случи? Всеки от Запада, който идва при мен, ме моли да освободя българските медицински сестри. Значи, когато наши деца умират, това е без значение, а когато става въпрос за Абдел Басет ал Меграхи, за когото целият свят твърди, че е политически заложник и трябва да бъде освободен, те казват - не, той е убил деца и възрастни и ще излежава доживотна присъда. Как тогава искат от мен днес да освободя онези, които са убили децата ни. За Бога, при мен идват официални западни представители и ми казват: "Искаме да се върнем с тях сега, освободи ги", продължава цитатът от речта на Муамар Кадафи.

"Когато съдът осъди на смърт лекарския екип, цял Бенгази излезе на демонстрация в подкрепа на тази присъда, а те (западните представители) ми казват: не ни интересува народът ви. Значи те ни смятат за народ от овце, който няма обществено мнение. И ни казват: Нашето общество отрича смъртната присъда, а вие искате да ги екзекутирате, бързо ги пуснете. Ние им отговаряме: а децата ни? А те казват: Това е хуманитарна трагедия, ще ви дадем малко лекарства!".

По БТА

Споделяне

Още от България