Какво казват социолозите

Изборните кампании са сериозен тест не са само за политиците, партиите и кандидатите, но и за социологическите агенции. Те измерват общественото доверие и информират чрез медиите кой къде стои, какви шансове има, очакват ли се размествания. Социолозите нерядко са упреквани, че толерират определени кандидати за сметка на други, че манипулират и обработват общественото мнение в предизборния период и че цифрите и коментарите, които се оповестяват непосредствено преди вота и в изборната нощ,    понякога се разминават чувствително с онова, което се огласява по време на кампанията. В хода на настоящата кампания за местните избори на 28 октомври Mediapool ще публикува текущите данни, анализи и коментари на различни социолози и социологически агенции, които ще се поместват в пресата. Започваме с цифри и прогнози, дадени за изборите в София.

По изследване на “Алфа рисърч”, направено между 14 и 16 септември 2007 г., настоящият кмет и претендент за втори мандат Бойко Борисов (ГЕРБ) събира подкрепа на 36% , а кандидатът на БСП Бриго Аспарухов привлича 7.1 на сто от гласовете на софиянци. За общия десен кандидат Мартин Заимов биха гласували 6.5%, а за кандидатът на “Атака” Слави Бинев – 4%. Константин (Тити) Папазов е на дъното на класацията на изследването на агенцията с 2.2%. Висок остава и процентът на хората, които заявяват, че няма да гласуват – 42.5 на сто.

“Алфа рисърч” коментира, че Бойко Борисов е единственият, който мажоритарно събира повече  доверие от страна на избиратели от собствената си листа. Социолозите смятат, че все още е много рано да се каже дали ще има балотаж на вота в столицата. По мнението им ситуацията в момента напомняла много на кандидат-президентската надпревара през 2001 г., когато Георги Първанов спечели на втори тур срещу тогавашния държавен глава Петър Стоянов. По прогнози на агенцията, действащият претендент за кметското място Борисов, има достатъчна преднина пред конкурентите си, но същевременно те имат сериозен потенциал за мобилизиране.

Според проучване на “АССА-М” (от 18 септември), рейтингът на Бойко Борисов пада надолу и по всяка вероятност балотаж ще има, а той ще е между Борисов и  Аспарухов.

По данни на “АФИС”, от същата дата, засега се върви към взимане на гласове от Борисов, като основната тройка за кметския пост са Борисов, Аспарухов и Заимов. Социолозите смятат, че всички други претенденти за София са под избирателната черта, а разликата между левия и десния кандидат в момента е 4-5%.

“Барометър Инфо” пък прогнозира, че кметът Борисов би получил отново поста още на първи тур, тъй като събира подкрепа от 28 на сто. По проучването на агенцията Аспарухов взима подкрепа от 7.02%, а Мартин Заимов – 3.46 на сто. Тя дава и много висок процент – 51 на сто, на нежелаещите да гласуват.

Според “Галъп” симпатизантите на Бойко Борисов в София са основно разочаровани сини симпатизанти, както и хора, които по принцип не гласуват на избори. Заимов пък печелел симпатиите на онези, които вярват във формулата, че София не трябва да има червен кмет. “Галъп” коментира, че не е ясен съперникът на Борисов при балотажа – или Аспарухов, или Заимов.

“Най-убедителни остават позициите при Борисов”, смятат в “Маркет линкс”, позовавайки се на последното си проучване от миналата седмица. Според агенцията, вотът за него в основната си част е центристки, с доминираща част на десен вот и малка част ляв. Прогнозата ѝ е, че вероятността да има втори тур е 50 на 50, като ако има такъв ще е между Борисов и Аспарухов.

МБМД смята, че кметът Борисов влиза на тези избори по-убедително, отколкото преди 2 години, а позициите му са много стабилни. По данните им от 18 септември много хора, които преди са се съмнявали във възможностите му на кмет, сега много повече да го подкрепят. Според МБМД електоралната подкрепа за ДСБ и СДС в София е 5%.

Фаворит за кметското място, според “МЕДИАНА” (изследване от 17 септември), е Бойко Борисов с 26.4%, следван от Бриго Аспарухов с 14% и Мартин Заимов, който получава 6.7 на сто от гласовете в София. По-надолу в класацията се нареждат Тити Папазов с 5.8% и кандидатът на НДСВ Антония Първанова, която е подкрепена от 4.6 на сто от избирателите. Слави Бинев взима 2.1%, а 32.7 на сто от гражданите няма да пуснат бюлетина. Агенцита смята, че търсенето на компромиса е еднакво неприемливо за симпатизантите и на ДСБ и на СДС. Едва между 35-45% от тях възнамеряват да гласуват, а и близо половината не припознават Заимов за свой кандидат. Близо 70 на сто от избирателите на БСП имали готовност да гласуват за Аспарухов. Агенцията също прогнозира, че основен опонент на Борисов ще е левият кандидат, а значително под възможностите си ще се представи “Атака”. Засега най-вероятна изглеждала победата на сегашния кмет.

“СОВА ХАРИС” предрича успех на Борисов до голяма степен с гласовете на НДСВ. По данни на социолозите най-вероятно в столицата няма да има балотаж и вероятно настоящият кмет ще спечели още на първи тур.  

Споделяне

Още от България