Калашникът навърши 60 години

Калашникът навърши 60 години

"Ако не беше Втората Световна война, аз навярно щях да създавам техника, облекчаваща тежкия селски труд", заяви конструкторът на най-популярния руски автомат Михаил Калашников пред журналисти по повод навършването на 60-години от създаването на АК-47, предаде ББС в петък

"Немците са виновни, че станах военен конструктор", каза Калашников, спомняйки си как в началото на войната на въоръжение на Вермахта било автоматично оръжие, а съветските войници разполагали с прости винтовки. "Аз самият съм марширувал с такава", допълни той.

През 1944 г, след раняване в бой при Брянск, Калашников започнал разработка на автоматично стрелково оръжие, което да може да бъде "изработено във всяка домашна работилница". През 1947 г. автоматът Калашников е признат за най-добрия в конкурсни изпитания, а две години по-късно е приет на въоръжение в съветската армия.

За изобретението тогавашният старши сержант Калашников е удостоен със Сталинска награда първа степен, една от най-високите за времето, припомня агенцията.   

Автоматът, произвеждан почти 60 години в машиностроителния завод "Ижмаш" в Ижевск, както и в много други страни по света, неведнъж е бил модифициран. Днес в руската армия и в останалите силови структури в страната има на въоръжение близо 10 модификации на АК и също толкова вида картечници "Калашников", а руските оръжейни заводи произвеждат вече трето поколение оръжия на тази база.

На герба на Мозамбик и Зимбабве

За изминалите 60 години модификациите на Калашников са разпространени по целия свят. АК е най-масовият образец стрелково въоръжение през цялата човешка история Правото за производство на АК-47 Съветският съюз е дал на 18 страни, нерядко и като безвъзмездна помощ. С автоматите Калашников бяха въоръжени не само редовните армии на страните от бившия Източен блок, но и често се оказваха в ръцете на въстаници и участници в "народно-освободителни движения".

Калашников изпитва "болка и горчивина от това, че далеч не винаги оръжието му служи за постигане на справедливи цели", отбелязва ИТАР-ТАСС.

В момента силуетът на АК може да се види като елемент от държавния герб, флага и паричните знаци на Мозамбик и на герба на Зимбабве. До неотдавна легендарното оръжие украсяваше и герба на Буркина Фасо.

Според някои изчисления в началото на ХХІ век в 55 страни на света могат да се открият около 100 млн. единици от този вид оръжие. И до момента модификации на АК-47 се произвеждат в Албания, България, Унгария, Египет, Иран, Китай, Полша, Румъния и Северна Корея.

Но също така, както е мечтал конструкторът му, автоматът може да се изработи във всяка домашна работилница. В някои райони на Африка "Калашников" може да се придобие само за 30 долара, пише ББС.

Фалшификати

Руският вестник „Российския газета”, който е близък до Кремъл, отбелязва, че над 90% от всички АК по света са „фалшификати”, а годишно се произвеждат по един милион такива автомати и печалбата от тях е най-малко 200 млн. долара. „Фалшификати” се правят незаконно в 35 фирми, активно подкрепяни от своите държави, пише вестникът.

Според „РИА Новости” калашници се произвеждали и в щата Невада в САЩ, където фирмата била получил лиценза от български завод. И двете страни нямат право да произвеждат автоматите, отбелязва агенцията, като се позовава на изявление в четвъртък на шефа на сигурността в държавната фирма за оръжеен експорт „Рособоронекспорт” Валери Варламов.

Загубите на Русия от задграничното производство на калашници са около 2 млрд. долара, пресмятат руски военни експерти. Според вестник „Взгляд” обаче причините за тази пазарна ситуация са съществените пропуски на руските юристи. Оръжейните доставчици признават, че изключителните права на производителя "Ижмаш" върху технологията за производство на автомати "Калашников" не са оформени юридически, пояснява вестникът.

Същото изтъкват и българските производители на автомата в завода „Арсенал” – Казанлък, според които допълненията и нововъведенията, направени през годините върху автомата, са с българско авторство, което прави излизащото от завода оръжие различно от това, за което някога страната ни е имала лиценз. 

Споделяне

Още от Бизнес