Калфин: 18-те въпроса на ГЕРБ са като от лексикон и не е нормално разговорите да се водят само по тях

Ивайло Калфин и Георги Първанов. Сн. БГНЕС

"18-те въпроса на ГЕРБ са като от лексикон и не е много нормално разговорите да се водят само върху тях. България се нуждае от стабилна коалиция и поставяне на държавните интереси над политическите”. Това коментира Ивайло Калфин от АБВ в понеделник пред бТВ. По думите му единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ и БСП.

"Ние от АБВ бихме подкрепили коалиция между ГЕРБ и БСП, че дори и правителство на малцинството, но по определени теми. Коалиция между ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ е само аритметика”, допълни Калфин.

По думите му коалиция става с политическо решение на лидерите и определяне на рамката, а едва след това сядат експертите и пишат програмата. "АБВ не държи нито един ключ. Ние сме една парламентарно отговорна група”, заяви Калфин. Според него чак сега се е заговорило за програми. В предизборната кампания такъв дебат не е имало.

АБВ е втората политическа сила след "Патриотичния фронт" (ПФ), с която ГЕРБ откри сходство в позициите и даде картбланш за следващи разговори.

Съвпадението им по 14 от всички 18 преговорни точки на ГЕРБ.

Дори да се стигне до формиране на кабинет ГЕРБ – ПФ-АБВ, той няма да има мнозинство, тъй като ще разполага едва със 114 депутати при необходимост от 121.

ДПС вече предложи безусловно подкрепата си, но за правителство на малцинството (самостоятелно на ГЕРБ). При такъв вариант мнозинството би било от 122 гласа.

Споделяне

Още по темата

Още от България