Калфин: Наследяването на личните пенсионни партиди трябва да остане

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Унаследяването на личните партиди във втория стълб на задължителното пенсионно осигуряване е много важно и би трябвало да остане, коментира социалният министър и вицепремиер Ивайла Калфин по повод предложените от финансовото ведомство в петък предложения за премахване на индивидуалните партиди след пенсионирането на осигуряващия се и вливането на парите в общ пул, откъдето да се плащат пожизнено вторите пенсии.

Това ще лиши наследниците на починал пенсионер от право да получат остатъка от неизплатените суми по партидата. Това ще е възможно само в единични случаи, когато натрупаните средства са били повече от необходимите за изплащане на социално поносима втора пенсия. Не е посочен обаче размер на социално поносима втора пенсия, каквато за пръв път ще трябва да се изплати около 2020 г.

Ангажимент на фондовете е да изплащат пенсиите до живот, те имат задължението да пазят парите, те имат задължението ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал, да ги усвоят неговите наследници, коментира Калфин.

Вицепремирът отхвърли твърденията в медийни публикации, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва програмата на социалното министерство за развитие на човешките ресурси.

"Една от операциите, т.нар. "Обучение и заетост“,  но ОЛАФ не разследва средства, които не са похарчени,  тези пари не са похарчени. Става въпрос за една схема, която е пускана и друг път, тя не е за първи път, в която се дава предимство за субсидиране за назначаване на хора, които са от най-трудните части от групата безработни. Това са хора над 54 години, преди пенсия, както и хора с ниско образование, които не могат да влязат в обучение. Когато тези кадри са субсидирани, бизнесът е изключително доволен. Трябва да кажа, че имаше такива схеми, които стояха отворени - "Младежка заетост“ повече от една година беше отворена и там имаше повече предложения, отколкото искана от фирмите. Това умишлено го държахме, за да може всеки млад човек, който има такава възможност, веднага да му се намери работа", обясни Калфин пред БНР в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес