Калфин определи като пропаганда атаките на руските медии срещу Поптодорова

Калфин определи като пропаганда атаките на руските медии срещу Поптодорова

Бившият външен министър и член на АБВ Ивайло Калфин определи като част от пропагандата информациите в руските медии за инцидента с бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова на летището във Варшава преди два дни.

Както е известно, българският дипломат имаше проблем с полската полиция заради козметични продукти, които първоначално не бе заплатила. Впоследствие самата Поптодорова обясни, че е платила стойността на взетото от нея, както и глоба, уточнявайки, че се е разсеяла заради позвъняване от майка ѝ.

Случаят обаче предизвика истински фурор сред руските медии, които не пропуснаха да добавят към информацията, че бившият ни посланик във Вашингтон е задържана за кражба и напомнянето, че тя е била сред големите застъпници на присъединяването на България към ЕС и НАТО.

"Не следя руските медии, но ми направи впечатление, че 90 руски медии са писали за това! И после вече – закономерно, всички български", коментира в сряда Калфин.

Той добави, че познавайки Поптодорова не може да си представи "да грабне един парфюм и да хукне през летището и полицаи да я гонят". Изрази и недоумението си от факта, че полската полиция веднага е направила случая публично достояние, информирайки за него медиите.

"Това е първо недопустимо от страна на полицейските власти. Очевидно, че е станала някаква грешка – тя се е извинила, платила е всички възможни глоби... Доколкото я познавам, съм сигурен, че това е била случката. Но това не е тема, с която трябва местните полицаи да се занимават", смята Калфин.

"Наистина не трябва един човек, който цялата си кариера е дал да представлява – и то добре да представлява България, да среща такова отношение. Да, в България е интересно, но наистина защо в Русия е толкова голям интерес", попита риторично политикът, след което добави: "Аз го приемам като част от пропагандата – колко лоши хора стават натовци и крадат парфюми по летищата!"

"Там пише, че е арестувана на летището, знаете какво е арест – да ти сложат белезници, а такова нещо няма", допълни бившият вицепремиер.

Споделяне

Още от България